in de USA-staat Oregon schijnt wetgeving van kracht te zijn die het zelfbeschikkingsrecht bij het levenseinde vastlegt. Waar is info te vinden?

ik stel deze vraag omdat over dit onderwerp in Nederland nu veel te doen is. Het schijnt zelfs bij referendum besloten te zijn. klopt dit laatste ook?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit heb ik gevonden (omdat ik wist waar ik het moest zoeken, ik herinnerde mij het statiegeld heffen op flessen nog) was het vinden niet al te moeilijk. Het klopt, er is zelfs tweemaal een referendum gehouden. Oregon, gelegen aan de westkust van Amerika, is een buitenbeentje als staat en maakte als eerste staat abortus legaal, voerde als eerste statiegeld op flessen in en hield als eerste een verkiezing per post. Er bestaat in Oregon al twintig jaar een wet die medische hulp bij zelfdoding toestaat. Het is de enige Amerikaanse deelstaat die zo'n wet kent. In 1992 namen de kiezers in Oregon de maatregel die hulp bij zelfdoding legaliseert bij referendum op het nippertje aan. Maar de tegenstanders, de katholieke kerk voorop, voorkwamen dat de wet in werking trad door de geldigheid voor de rechter en in het deelstaatparlement aan te vechten. In 1997 spraken de kiezers zich bij referendum nogmaals uit over de zogeheten Death with Dignity Act, die deze keer met een overtuigende 60 tegen 40 procent werd aangenomen. In oktober 1997 was de wet van kracht.

Bronnen:
http://www.mindezigns.com/hulp-bij-zelfdod...
https://www.nrc.nl/nieuws/1999/11/30/orego...
https://www.trouw.nl/home/-wij-zijn-verlic...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100