Waarom zijn er pubers die hevig puberen en slaan anderen zich er zonder moeite doorheen?

Heeft dat met hormonen te maken of xijn er andere factoren in het spel zoals bv afkomst,leefomstandigheden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik ben juist een cursus aan het volgen over adolescenten. Het waarom is een ingewikkelde vraag blijkt. Het is van heel veel factoren afhankelijk. Een daarvan is de hormoonhuishouding, waarbij juist de tiener met minder heftige hormoonveranderingen heftiger puberen. Ook het waarom hiervan is natuurlijk gissen. Ander punten zijn de gezinssituatie, het moment van de start van de puberteit en of dat samengaat met andere grote veranderingen in het leven van de tiener (school, scheiding, overlijden), vriendenkring, enz. De wetenschap heeft er dus nog geen antwoord op. Wel is het zo dat het merendeel zich er makkelijk doorheen slaat en slechts een minderheid zich echte problemen geeft. Die laatste groep valt natuurlijk meer op, waardoor het lijkt alsof het merendeel extreem 'pubert'.

Bronnen:
Mijn cursus 'Adolescentie'

Dat ligt maar helemaal aan je eigen gedrag, ik ken ook mensen die geen puber zijn en nog steeds puberen....

Ongetwijfeld zijn er genetische factoren in het spel, maar het blijkt wel dat in omgevingen, zoals bij veel Marokkaanse gezinnen, waar de de toekomst er minder florissant uitziet de problemen significant groter zijn.

Ik ben van mening dat het altijd aan de opvoeding ligt. Kinderen kunnen meegaand zijn of juist tegendraads. Als je dat niet vroeg ziet en daar aan went en goed mee leert omgaan, zal het tijdens de pubertijd heel moeilijk worden met je tegendraadse kind. Kinderen moeten het juiste voorbeeld gegeven worden, niet alleen in gedrag maar ook in de omgang. Door alleen regels op te leggen en verder geen inleving in het kind te vertonen, zal het zich op den duur gaan wreken. Bij kinderen die meegaand zijn zal het zich later wreken in zelfvernietigend gedrag (zoals teveel hulp aan anderen bieden en zichzelf verwaarlozen bijvoorbeeld). Dan heb je er als ouder weinig last van maar een goede opvoeding is het niet geweest.

Dit kan ook te maken hebben, met de 'vrienden' groep waar zij zich in bevinden.

Op basis van ons gezin kan ik zeggen dat het niets te maken heeft met genetica of opvoeding. Mijn broers, zus en ik zijn allemaal hetzelfde opgevoed, en hebben dezelfde genen. Toch is de een finaal doorgeslagen in de puberteit, en de ander had alleen last van het typische 'ik ben het er niet mee eens!'. Waar het dan wel aan ligt? Hormonen, vriendengroep, leeftijd (als in start puberteit), omstandigheden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100