Wat zijn Nederlandse voorbeelden van het vrijwillige filiaalbedrijf?

Kent iemand ketens die gebruik maken van een samenwerkingsverband, vorm gegeven in een "vrijwillig filiaalbedrijf"? In het verleden schijnen o.a. C1000 en super de boer zo'n samenwerkingsvorm te hebben gehad met hun filialen.

Toegevoegd na 32 minuten:
Op internet kom ik tegen dat o.a. C1000, Spar en Golff een dergelijk samenwerkingsverband gebruiken. Kent iemand nog anderen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij een vrijwillig filiaalbedrijf (VFB) werkt een groothandel samen met een aantal winkeliers. De groothandel spreekt af dat de winkeliers alles bij deze groothandel kopen en ook gebruik maken van een gezamenlijke winkelformule (dat is de inrichting en de manier waarop de winkel op de klant overkomt). De detaillist doet dit - zoals het woord al zegt - vrijwillig. De ondernemer heeft minder vrijheid, maar kan wel goedkoop inkopen, zodat hij kan concurreren tegen bijvoorbeeld een grootwinkelbedrijf. Voorbeelden van het vrijwillig filiaalbedrijf vindt je bij de Schuitema groep met supermarkten als inderdaad C1000, en Spar maar ook Casper, Voordeelmarkt en Voordeelslijterij.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100