Hoe duidelijk is de aanwezigheid van maffia in Italië?

Wat merkt een "normale" Italiaanse burger van de aanwezigheid van maffia in Italië? Word een gemiddelde in Italië woonachtige sterveling hier, buiten de media, mee geconfronteerd?
Verschilt dit per regio?
Hoe is dit vergeleken met, bijvoorbeeld, de belevenis van de "brave Nederlandse burger" met onze landelijke onderwereld?

Weet jij het antwoord?

/2500

De Engelse journalist David Lane publiceerde in 2009 een boek over de Italiaanse maffia: In het hart van de Maffia. Op de website van Bol.com staat dit over dat boek: "De mozzarellamarkt, de vuilverwerking en de chemisch-afvalindustrie: het zijn slechts een paar voorbeelden van terreinen die in Italië geheel en al door de maffia beheerst worden. Van Napels tot Sicilië zijn boeren, politici, geestelijken, advocaten en middenstanders nog steeds niet verlost van de Italiaanse terreur. David Lane maakte een reis door Zuid-Italië en noteerde hoe daar de ijzeren greep van de maffia tot op de dag van vandaag wordt beleefd. Het is het eerste compacte overzichtswerk dat duidelijk laat zien hoe diepgeworteld de maffia verweven is met het Italiaanse dagelijks leven. Hoewel Lane ons confronteert met een schrikbeeld, is zijn verhaal tevens een prachtig portret van Zuid-Italië en zijn tumultueuze geschiedenis. Maar, concludeert Lane onheilspellend, de maffia is niet slechts een Italiaans probleem; onder invloed van de globalisatie zal het terreurnetwerk van de maffia zich steeds verder uitbreiden.". Giancarlo Caselli, oud procureur-generaal van Palermo, zei in een interview uit 2001: "U moet zich goed realiseren dat er een wezenlijk verschil is tussen de georganiseerde criminaliteit in andere landen van Europa en de maffiose organisaties in Italië. Die zijn onderdeel van de maatschappelijke structuur, van het dagelijks leven. Ze houden mensen in hun greep, ze doen aan dagelijkse afpersingen en chantage, ze hebben een directe lijn naar grote jongens in de economie, het bestuur, de politiek. Als iets ons de afgelopen jaren duidelijk is geworden, dan is het wel de omvang van de verschillende regionale maffiose organisaties — Cosa Nostra in Sicilië, de 'n Drangheta in Calabrië, de Sacra Corona Unita in Puglia, de Camorra in Napels en omgeving — en de mate waarin ze in de maatschappij zijn gepenetreerd. Wij schatten dat een derde van het Italiaanse territorium onder controle staat van de maffia.". Op een (oude) website van reisbureau Fox http://www.fox.nl/italie/landinformatie staat dit: "De maffia is actief op Sicilië, maar daar merk je als toerist niets van. (...) Vreemd maar waar: juist omdat de maffia bestaat, kunnen toeristen rustig slapen. De maffia heeft namelijk grote belangen in de wereld van het toerisme. Alleen eilandbewoners, die actief zijn in de politiek of in het bedrijfsleven, hebben te maken met praktijken van de maffia.".

Bronnen:
http://www.bol.com/nl/p/in-het-hart-van-de...
http://www.fox.nl/italie/landinformatie
http://www.groene.nl/artikel/de-maffia-is-...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100