Waarom hebben veel mensen er moeite mee toe te geven dat ze fout zitten?

Ik heb het zelf ook. Ben altijd geneigd mijn gelijk te bewijzen. Maar als dat niet lukt of het blijkt dat ik ongelijk heb vind ik het lastig om toe te geven dat ik ongelijk heb.
Ik merk dat veel meer mensen hier last van hebben, hoe kan dit en wat kun je er aan doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik had dat ook. Discussies over hoe iets was in die en die plaats op vakantie. En dan de fotoboeken erbij om te bewijzen dat je toch echt gelijk had. En vaak was dat niet zo. Maar zie: daar was de foto, dus kon je niet anders dan toegeven. Yesses! Voor een deel heeft dat de maken met hoe onze herinneringen werken, namelijk gewoon heel slecht, ons geheugen is onbetrouwbaar. Dat wetende, heeft mij al een heel stuk geholpen. Voor een deel heeft het te maken met ons ego. We willen toch zeker niet minder zijn dan de ander? We leven in feite als een soort slaaf van onze ideeen, vooroordelen, geloof, vermeende kennis etc. Het is een soort mentale gevangenis. Maar het kost nogal wat om je daarvan te bevrijden. Als het je lukt is het een bevrijding, echt wel. Wat kun je er aan doen? Wat heb je te verliezen? Als je op een gegeven moment er achter komt dat het helemaal niks uit maakt of je gelijk hebt of niet....... Als je er achter komt dat er nauwelijks dingen zijn om ruzie over te maken...... Als je er achter komt dat een mentaal ontspannen positieve toestand van onbevangenheid de moeite waard is om te proberen, dan werkt dat als een bevrijding. Bij ieder discussiepuntje denken: huh? hoezo? wat? waarom? Voordat je dat allemaal bedacht hebt, kom je er wel achter.........dat het niks kan schelen.

omdat je je zwakte toegeeft en je dus kwetsbaar opstelt.

geen idee ik ben zelf wel zo dat ik het durf tot te geven combinatie karakter sterrebeeld???????

Sorry, je hebt helemaal gelijk!

Dat heeft puur met angst te maken en kwestbarrheid indd. als je het hoog speelt kan je hard op je bek gaan.

Het gaat in tegen je zelfbeeld, namelijk dat je perfect bent of ieder geval heel goed

Ik zit nooit fout, dus ik zou het niet weten!

Mensen beschouwen het als gezichtsverlies, maar dat wordt het eigenlijk pas als je tegen beter weten in vasthoudt aan je eigen (on)gelijk.

Toegeven dat je fout zit, is het meest fout dat je kunt doen... Dan heb je geen poot meer om op te staan... Dus alles is beter dan toegeven... Je imago loopt een deuk op en dat wil je niet... Zo zit dat met de meeste mensen... Je schier er niets mee op, je verliest alleen steeds... Je staat alleen... Wat kun je eraan doen? Wees eerlijk en nederig en geef het gewoon toe... Je zult zien dat alle mensen om je heen menselijker worden... En je zult je samen kunnen voelen met zij die het wel kunnen toegeven...

Ik vind het juist prettiger om, als er iets fout is gegaan, mezelf de schuld te geven. Op die manier geef ik de "macht" niet uit handen en hou ik zelf de regie over mijn daden. Goed of fout, dat maakt niet zoveel uit. Van je fouten leer je en dan ben je de volgende keer gewaarschuwd. Ik vind het een teken van zwakte om altijd anderen de schuld te geven. Is trouwens ook erg gemakzuchtig. Ik voel me er dus beter bij om oorzaak en gevolg bij mezelf te houden.

Dan denken mensen dat ze in een lagere niveau komen. Als ze opgeven voelen ze zich als tweede klas persoon.. Daarvoor zijn ze er bang voor. Dat hoeft helemaal niet, wat mij betreft.. Omdat ze te trots op zich zelf zijn..

- teken van zwakte - gezichtsverlies - schaamte

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100