Iemand wil zich inschrijven in GBA op mijn koophuis omdat hij daardoor meer subsidie krijgt via een familielid. Ik help. Ben ik strafbaar?

ik heb koophuis (en ik woon er met mijn vriendin samen), hij heeft een huurhuis, een paar deuren verder. woont met meerdere familieleden erin. wanneer hij zich in mijn koophuis inschrijft krijgt een familielid meer subsidie. Ik wil hem wel helpen zodat hun gezamenlijk inkomen beter wordt. Ben ik strafbaar als ik hem help en hem laat inschrijven op mijn adres, terwijl hij paar deuren verder woont?

Wat kunnen consequenties zijn? Zijn er nog andere nadelen voor mij?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, je bent strafbaar. Je bent in dat geval schuldig aan valsheid in geschrifte als je ergens een handtekening moet zetten, en je bent medeplichtig aan een onterechte subsidie aanvragen. Niet doen! Je kunt de SIOD achter je aan krijgen en dan kijk je uit op gevangenisstraf. Toegevoegd na 14 minuten: Wetboek van strafrecht Artikel 225 1Hij die een geschrift dat bestemd is om tot bewijs van enig feit te dienen, valselijk opmaakt of vervalst, met het oogmerk om het als echt en onvervalst te gebruiken of door anderen te doen gebruiken, wordt als schuldig aan valsheid in geschrift gestraft, met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vijfde categorie. 2 Met dezelfde straf wordt gestraft hij die opzettelijk gebruik maakt van het valse of vervalste geschrift als ware het echt en onvervalst dan wel opzettelijk zodanig geschrift aflevert of voorhanden heeft, terwijl hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat dit geschrift bestemd is voor zodanig gebruik. Artikel 227a Hij die, anders dan door valsheid in geschrift, opzettelijk niet naar waarheid gegevens verstrekt aan degene door wie of door wiens tussenkomst enige verstrekking of tegemoetkoming wordt verleend, wordt, indien het feit kan strekken tot bevoordeling van zichzelf of een ander, terwijl hij weet of redelijkerwijze moet vermoeden dat de verstrekte gegevens van belang zijn voor de vaststelling van zijn of eens anders recht op die verstrekking of tegemoetkoming dan wel voor de hoogte of de duur van een dergelijke verstrekking of tegemoetkoming, gestraft met gevangenis straf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vijfde categorie. Artikel 48 Als medeplichtigen van een misdrijf worden gestraft: 1zij die opzettelijk behulpzaam zijn bij het plegen van het misdrijf; 2zij die opzettelijk gelegenheid, middelen of inlichtingen verschaffen tot het plegen van het misdrijf.

Hoewel ik dit feit niet toejuich...vanuit GBA perspectief ben je niet strafbaar. Een van de grote gaten in de regelgeving omtrent de GBA is het ontbreken van sancties. Je familieleden, die zijn wel in overtreding. Nadelen voor jou zijn er als je zelf terugvalt op de WWB of dat als je familielid rare fratsen uithaalt men bij jou voor de deur staat.

Ik denk dat degene die zich op jouw adres inschrijft, maar er niet woont, strafbaar is. Je moet metterwoon ergens verblijven als je een uitkering aanvraagt. Jij zou ook nog problemen met de belasting kunnen krijgen, omdat niemand gelooft dat je iemand voor niets bij je laat inwonen. Je moet opgeven aan de belastingdienst wie er allemaal bij je in huis wonen. Ik zou het niet doen. Je vermeldt het niet, maar vaak gaat het om 18 jarigen die bij moeder verblijven en geen inkomen hebben, terwijl moeder wordt gekort. De 18 jarige moet kostgeld gaan betalen!

Als je meewerkt aan fraude met subsidie of met het ontduiken van belasting ben je niet alleen strafbaar maar ook erg asociaal en bovendien een dief van je eigen portemonee.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100