Waarom ontstond de hippiecultuur in de jaren '60 en niet eerder of later?

Waarom zetten de jongeren zich juist in die tijd af tegen de maatschappij? Hoe ze dat deden is overal te vinden, maar waarom in die periode..

Weet jij het antwoord?

/2500

De hele hippiecultuur hangt voor het overgrote deel samen met de seksuele revolutie. Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid was het voor vrouwen mogelijk om zichzelf te beschermen tegen ongewenste zwangerschap (door de Pil te slikken) en dus met iedereen waarmee ze wilden, seks te hebben zonder meteen de hoofdprijs te betalen (door een kind te krijgen en tijdelijk helemaal afhankelijk te worden van een man). Bovendien was in de jaren 60 de welvaart voor het eerst sinds de oorlogsjaren en wederopbouw weer zo groot, dan mensen zich niet constant zorgen hoefden te maken over eerste levensbehoeften. Jongeren keken naar hun tobbende ouders met hun oorlogstraumas en bedachten dat ze zo niet wilden en hoefden te leven en het tijd was voor iets nieuws. Toegevoegd na 4 minuten: 'Vrije liefde' werd voor het eerst echt mogelijk. Achteraf bleek dat natuurlijk ook allerlei keerzijdes te hebben en met de komst van AIDS hebben we weer een heleboel seksuele vrijheden in moeten leveren. Wat daarnaast ook nog een rol speelde, was de opkomst van de synthetische 'geestverruimende middelen' zoals LSD. Er werd naar hartenlust geëxperimenteerd met allerlei spul, ook door de wetenschap (zie b.v. Timothy Leary met z'n sociale studies die naadloos overlopen in de Hippie-muziekcultuur).

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Timothy_Leary

De jeugd van na de oorlogsjaren werd volwassen en ervoer het onvermogen van mensen om overeenstemming te bereiken — overeenstemming over wat dan ook. Denk maar aan de 'Koude Oorlog', en ook aan andere conflicten. Op zijn minst 54 conflicten waren tussen 1945 en 1959 begonnen. Nu zouden er gedurende de jaren ’60 nog 52 bij komen, waaronder burgeroorlogen in de Kongo en Nigeria, de Zesdaagse Oorlog in het Midden-Oosten en de oorlog in Vietnam. Maar nu werden jongeren van de naoorlogse generatie volwassen. Daar zij niet bepaald ingenomen waren met wat zij zagen en het gevoel hadden dat de problemen van de wereld niet effectief werden bestreden, begonnen zij hun eigen oorlog — een oorlog van protest. Jongeren toonden hun afkeer van de gevestigde orde door de geldende maatstaven betreffende kleding en haardracht te verwerpen. Voor veel vrouwen waren dit de dagen van de minirokken en de hot pants; voor mannen waren baarden en lang haar ’in’; en voor zowel mannen als vrouwen was er de uniseks mode en het in alles onverzorgde, slordige uiterlijk dat later bekend kwam te staan als de hippie-look. Een deel van de muziek van die dagen kweekte ook de geest van protest aan doordat ze tot het gebruik van drugs aanmoedigde en vrije seks en homoseksualiteit vergoelijkte. Rocksterren en popzangers werden afgoden en dicteerden zowel de mode als het gedrag. Het leven in communevorm werd populair. Dit en andere levensstijlen die voorheen onaanvaardbaar werden geacht, bezag men nu als aanvaardbare alternatieven. De geschiedenis lijkt erop te duiden dat de hippiecultuur mensen niet ten goede heeft veranderd maar heeft bijgedragen tot het morele verval dat we de dag van vandaag in de maatschappij waarnemen. De hippiebeweging bracht geen waar geluk. In plaats daarvan droeg ze bij tot drugsverslaving en een losse moraal onder jongeren, waardoor de samenleving nog sneller afgleed naar morele verwarring.

Deze hippiecultuur ontstond in de jaren 60 omdat de tijd er toen rijp voor was. Met andere woorden, alle factoren om dit soort cultuur tot uiting te brengen stroomden toen samen. In feite is dat gewoon een automatische samensmelting van bepaalde factoren die je onmogelijk exact kan berekenen omdat er zoveel meer komt bij kijken dan wij met ons rationele verstand kunnen bevatten. Enerzijds lijkt het ingewikkeld en aan de andere kant is het vrij simpel. Alles in het Universum vibreert én verbindt zich volgens een bepaalde frequentie of specifieke code en als aan x-aantal noodzakelijke verbindingen en coderingen voldaan is ontstaat een nieuw concept of cultuur. Zo ligt bijvoorbeeld de robotcultuur ook reeds vast binnen de perfect gecodeerde planning van het Universum. Zo lag de IJstijd en het Stenen Tijdperk ook reeds vast. Zo liggen de voorwaarden van eender welke manifestatie reeds vast van bij het begin van de Schepping. Dit soort zaken zit in feite logisch en simpel in elkaar maar omdat wij met ons rationeel brein te traag functioneren kunnen wij de finesse ervan nooit compleet bevatten en daardoor lijkt het plots héél ingewikkeld en/of daardoor maken wij het soms héél ingewikkeld. Maar ook dat was/is reeds voorzien in het gecodeerde logboek van het Universum. Anyway, Have fun Any Way!

De hippie / provo / kaboutertijd ontstond omdat wij babyboomers aan het puberen waren en ons niet alleen tegen onze ouders maar tegen alles en nog wat afzetten en geen zin hadden om voor een paar oude mannen ons te laten doodschieten voor een verloren oorlog / doelstelling, wij als jongeren waren in getale in overmacht ten opzichte van de gevestigde orde, dit maakte dat we gehoord werden en niet de kop ingedrukt konden worden. Wij wilden onze muziek laten schallen door de luidsprekers, wij wilden kunnen doen wat we wilde en ons kunnen uitleven wanneer we dat zelf wilden met als gevolg de sexuele revolutie, iets wat vroeger stiekem gedaan werd deden wij toen als eerste openlijk. Ook het kraken van woningen is een overblijfsel uit die tijd die in Nederland min of meer afgesloten werd met de kroning van Hare Majesteit koningin Beatrix die door een grote groep werd aangepakt om gewelddadig hun ongenoegen te uiten wat weer tegen de borst stuiten van de meeste babyboomers daar ons moto liefde en vrede was.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100