Kunnen kinderen onterfd worden?

Misschien een hele rare vraag maar je hoort zo vaak dat kinderen geen contact meer met hun ouders willen. Kunnen die hun kind onterven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, je kunt als kind onterfd worden, maar je kunt altijd beroepen op de zogenaamde legitime portie. Dit is een vordering in geld die je krijgt op de erfgenamen. De vordering is wel minder dan wat je zou hebben gekregen wanneer je erfgenaam zou zijn geweest. Toegevoegd na 4 minuten: Verschil met een erfgenaam is dus wel dat je alleen maar een vordering in geld hebt op de erfgenamen. Je zit niet aan de tafel op het moment dat de erfenis verdeelt wordt. De legitieme portie is dwingend recht, je kunt als ouder niet voorkomen dat een kind een beroep doet op de legitime portie.

Daarover bestaat wel eens wat misverstand. Vaak denkt men dat een kind niet onterfd kan worden, maar dat is niet juist. Een kind kan wel onterfd worden, maar een kind heeft recht op een zo genaamde: legitieme portie. De legitieme portie geeft het kind recht op een deel van het vermogen van de ouder. Deze legitieme portie bedraagt maximaal de helft van het erfdeel krachtens de wet. Verder is er alleen recht op geld. Recht op goederen uit de nalatenschap, zodat zij mee moeten werken aan de verdeling, hebben zij als legitimaris niet. Voorbeeld. Vader overlijdt met achterlating van zijn vrouw en drie kinderen. Hij heeft een testament gemaakt en daarbij zijn vrouw tot zijn enige erfgename benoemd. Zijn nalatenschap bestaat uit een huis en andere goederen, samen waard 800. Als er geen testament was gemaakt erfden de vrouw en de kinderen ieder ¼ deel van de nalatenschap. Op grond van de wet hebben de kinderen een legitieme van de helft van hun erfdeel van ¼ of 1/8. Onder het oude recht werden de kinderen, als zij een beroep deden op hun legitieme portie mede-eigenaar van het huis en de andere zaken. Die zaken moesten dus tussen hen en de langstlevende echtgenoot verdeeld worden. Onder het nieuwe recht hebben de kinderen als legitimaris alleen een vordering op hun moeder ter grootte van 1/8 van de nalatenschap of 100. Mede-eigenaar van de goederen kunnen zij niet meer worden. Daarbij kan de erflater overigens bepalen dat die vordering pas opeisbaar is bij overlijden van de echtgenoot. Daar kunnen de kinderen niets tegen doen.

Bronnen:
http://www.vpnotarissen.nl/doc10.htm

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100