Waarom zeggen mensen ""het is niet waar""?

stel dat iemand op zoek is naar een oude motor
na jaren belt iemand met de mededeling dat die motor gevonden is zo van Bert die motor is gevonden""
dan zegt Bert ""het is niet waar""
nou hij moet juist zeggen"" echt waar""

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het maakt in principe helemaal niks uit of Bert "het is niet waar" of "echt waar" zegt: Als Henk (die van de motor) Bert belt, en het volgende gesprek vindt plaats: Henk: "Bert, heb eindelijk je motor gevonden!" Bert: "Het is niet waar!" Henk: "Ja, echt!" mogelijkheid 2: Henk: "Bert, heb eindelijk je motor gevonden!" Bert: "Echt waar?" Henk: "Ja, echt!" Het maakt dus heel weinig uit.... het is allebei een uiting van verbazing, mijns inziens.

Dit zeggen mensen omdat ze iets niet geloven

het is gewoon een soort "stopwoordje". Mensen weten zo snel niet wat ze moeten zeggen, maar vinden dat ze wel iets moeten zeggen dus komt er zoiets. andere voorbeeld: "Je liegt het" (eeeh waarom zou ik dat doen) het is dus gewoon verbazing/blijdschap/afschuw uitdrukken, net wat nodig is op dat moment

Als je op dat moment zegt: "Echt waar?" dan kan dat opgevat worden als: Geloof je me niet ofzo? Dit zijn allebei voorbeelden van uitroepen van interesse/verbazing etc die je niet te letterlijk moet nemen.

Door "Het is niet waar." te zeggen doen mensen voorkomen alsof het onmogelijke juist is gebeurd. Meestal veinst men hiermee sterker onder de indruk te zijn dan men in werkelijkheid is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100