Wat is de definitie van Discriminatie?

Mijn ervaring is dat als je iets over een crimineel zegt, en deze van andere afkomst als ik ben, dit als discriminerend bestempeld word. Terwijl ik altijd dacht dat je discrimineerde als je onterecht iemand van een andere afkomst veroordeeld.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Artikel 90 van het Nederlands Wetboek van Strafrecht vult dit (ook met betrekking tot de voor burgers onderling geldende straf- en civielrechtelijke verbodsbepalingen) aan en definieert discriminatie als: "Onder discriminatie of discrimineren wordt verstaan elke vorm van onderscheid, elke uitsluiting, beperking of voorkeur, die ten doel heeft of ten gevolge kan hebben dat de erkenning, het genot of de uitoefening op voet van gelijkheid van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden op politiek, economisch, sociaal of cultureel terrein of op andere terreinen van het maatschappelijk leven, wordt tenietgedaan of aangetast." Dus als ik zeg over een nieuwsbericht: Ja hoor, dat is weer een zwarte!! (bijvoorbeeld) dan discrimineer ik NIET. Waarom niet? Ik heb niet het doel, en de persoon heeft niet als gevolg, dat deze de erkenning, het genot, of uitoefening op politiek, economisch, sociaal of cultureel terrein wordt aangetast of teniergedaan. Beetje een lang verhaal, hopelijk is het duidelijk.

Bronnen:
Wikipedia: discriminatie

Onder discriminatie wordt in het algemeen verstaan: een nadeel berokkenen door het maken van onderscheid ten aanzien van individuen of groepen op grond van kenmerken die in die situatie geen aanvaardbaar motief vormen. Er zijn tal van gronden waarop mensen gediscrimineerd kunnen worden. In de praktijk zijn vooral leden van minderheidsgroepen hier het slachtoffer van: buitenlanders, holebi`s, personen met een handicap, ouderen, etc. In het dagelijks taalgebruik noemt men discriminatie op basis van huidskleur, nationaliteit of (etnische) afkomst veelal racisme.

"het onrechtmatig onderscheid maken tussen mensen of groepen

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Discriminatie

Je hebt zowel positieve als negatieve discriminatie, en dat is wanneer je iemand bevoordeeld of benadeeld omwille van de groep waar hij bij behoort. Je kunt zowel discrimineren tegenover een geslacht, nationaliteiten, huidskleuren, religie, subcultuur, muziekgenre,... Kortweg is discriminatie dus een oordeel dat of een handeling die afwijkt omdat iemand tot een bepaalde groep behoort. Toegevoegd na 2 minuten: Als deze van een andere afkomst is ben je eerder racistisch bezig dan discriminerend. Vandale zegt: "discriminatie: ongeoorloofd onderscheid dat gemaakt wordt op grond van bepaalde kenmerken"

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100