Worden huidige scheldwoorden opgenomen in de Nederlandse taal?

Tegenwoordig scheld de jeugd en sommige volwassen andere en elkaar uit voor alles en nog wat.

Ik weet niet hoe het vroeger zat en wat voor scheldwoorden er toen werden gebruikt, maar laat ik het maar houden op dwaas en sukkel.

Deze worden worden nu over het algemeen geaccepteerd en niet als vijandige opmerking beschouwd, maar vroeger misschien wel.

Als de jeugd deze woorden (ziektes enz.) nu aanhoud, en mijn kind zit later op school in de klas,en de leraar maakt dan een opmerking door middel van een vijandig woord, zullen de scheldwoorden van toen (2011) dan ook geaccepteerd worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Vroeger gebeurde het net zo goed, hoeveel mensen realiseren zich dat tyfus en tering nog steeds bestaande ziektes zijn die al heel lang als verwensing worden gebruikt? De truc van zulke termen is juist dat het om ernstige dingen gaat. Iemand griep toewensen is toch wat minder effectief dan diegene bepaalde andere termen toevoegen. Desondanks: zulke termen blijven wel een negatieve lading houden. Als ik tegen iemand zeg: 'Krijg de tering', dan zal niemand dat als fijnzinnig compliment opvatten. De eerste vermelding van teringlijder als scheldwoord is volgens de Etymologiebank: "Is dat je vrijer, die teringlijer?" (Harry Mulisch, Archibald Strohalm, 1951) We zijn nu 60 jaar verder en de term is nog steeds negatief geladen, ook al staat het in Van Dale: "3 (plat, in sam) ~herrie, ~zooi om ongenoegen, diepe verachting uit te drukken" Dus ja, ze worden opgenomen, maar of ze ooit een 'gewone' lading krijgen betwijfel ik - als die negatieve lading wegvalt, heeft het geen zin meer om ze als versterkend deel in een samenstelling te gebruiken. Kijk hier maar eens voor oude scheldwoorden: http://www.miels.nl/index.php?id=42 Bruut? Nozem? Stakker? Druif? Dat is nu echt niet schokkend meer.

Bronnen:
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/tering2
http://www.vandale.nl/vandale/zoekService....

die kans is tamelijk groot aangezien de jeugd van nu dit blijkbaar normaal vindt en diezelfde jeugd van nu later de (volwasse) toekomst is.

deze woorden staan wel in het woorden boek ja. maar dan niet als scheldwoord, het letterlijke woord wordt gewoon beschreven. dus in deze zin vind ik niet dat er "scheldwoorden" in staan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100