Onze buren gooien al hun afval in één container. Gewoon afval + glas, papier, plastic en zelfs blikjes verf en gebruikte kwasten. Is dit strafbaar is?

Ik stoor me hier vreselijk aan omdat wij juist heel bewust met ons afval omgaan. Echt álles scheiden wij tbv ons milieu. Ik kan niet begrijpen dat mensen te lui zijn om naar een papierbak te lopen of glas in de glasbak te doen! Terwijl die op nog geen 400 meter van ons huis staan.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is niet strafbaar, maar wel asociaal. En voor alle GV-ers die afval scheiden maar onzin vinden omdat "alles toch weer op 1 hoop gegooid wordt" hier wat fabels over afvalscheiding: Fabels over afvalscheiding "Na gescheiden inzameling, gaat al het afval weer op een hoop." Nee, Het is namelijk veel goedkoper om gescheiden afval te verwerken, dan een hoop gemengd afval. Heel soms worden partijen apart ingezameld afval wel afgekeurd, omdat ze teveel vervuild zijn. Dan kunnen ze niet meer gescheiden worden verwerkt. "Gft scheiden is flauwekul." Niet juist. Soms is het groente- fruit- en tuinafval (gft) te vervuild, of is er bijna geen gft-afval omdat mensen geen tuin hebben. Maar dat betekent niet dat de inzameling op ander plaatsen zinloos is. Zeker in dorpen en wijken met laagbouw is gft-inzameling een groot succes. Composteerbedrijven maken er schone compost van, die onder meer gebruikt wordt voor het verbeteren van de grond in plantsoenen. "Gft scheiden is helemaal niet beter voor het milieu." Wel, en niet waar. Het is niet mogelijk om vast te stellen wat precies beter is voor het klimaat: verbranden of composteren van gft-afval. Toch zijn er goede redenen om gft gescheiden in te zamelen: •Als het gft-afval bij het gewone afval zou komen, komt Nederland afvalverbrandingsinstallaties (AVI's) te kort. Er zijn dan minimaal drie nieuwe AVI’s nodig. Of er moet voor dit afval een andere, minder milieuvriendelijke, oplossing komen. •Gft gescheiden inzamelen en composteren is goedkoper, dan het samen met het restafval te verwerken. Dit scheelt weer in de gemeentebelasting die u als consument betaalt voor afvalverwijdering. •En tot slot levert composteren ook nog een nuttig product op (bodemverbeteraar). "Gft-bakken zijn schadelijk voor de gezondheid." Uit onderzoek blijkt dat de schimmels in een gft-bak geen risico vormen, mits de gft-emmer in huis minimaal één keer per week wordt geleegd en schoongemaakt. Het risico is natuurlijk nog kleiner als de gft-bak buiten staat. Toegevoegd na 5 minuten: Dus: als je geen afval scheidt voor het milieu, doe het dan wel (lekker egocentrisch) voor je eigen portemonnee. Want nieuwe afvalverbrandingsinstallaties en de extra kosten voor vuilverwerking (als afval niet gescheiden wordt aangeboden) zullen door de belastingbetaler opgehoest moeten worden.

Bronnen:
http://www.milieucentraal.nl/pagina.aspx?o...

Bij mijn weten is het deponeren van verfblikjes (in ieder geval van verf op terpentinebasis) en dito kwasten strafbaar, omdat het klein chemisch afval is. Voor de rest niet, hoewel het natuurlijk wel beter is voor recycling.

klein chemisch afval, en glas wat geschikt is voor de glasbak, moeten gescheiden afgevoerd worden. het is strafbaar dit niet te doen.

Bronnen:
http://www.gad.nl/files/particulier/Voorli...

milieupolitie anoniem inschakelen . als ze jou door hebben heb je geen leven meer . dus niks aan niemand zeggen en bellen. dat doe ik ook als ik last heb van honden ,katten, geluid. dat was heel vroeger, nu is het en paradijs hier.

je buurman heeft groot gelijk ik heb een collega die bij de sita heeft gwerkt en die vertelde dat alle afval {zowel groene als grijze container} op dezelfde hoop gelost wordt. Dus waarom moeten wij scheiden als de afvalverwerker dat niet doet.

Het niet scheiden van afval is door/voor particulieren (nog) niet strafbaar. De gemeenten kunnen allerlei gerelateerde containers beschikbaar stellen maar, de burger beslist uiteindelijk of hij/zij daarin wil 'meegaan'. Voor bedrijven ligt dit héél anders......

ja dit is strafbaar! Iedereen moet mee helpen aan de milieu te verbeteren , anders gaat het ons nooit lukken !

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/af...

het lijkt me niet strafbaar omdat er nog steeds plekken zijn waar de afval niet gescheiden opgehaald word wat betreft de gft papier glas restafval stoffen en er dus geen landelijke wet voor kan zijn

Doe normaal zeg! Het is gewoon gigantisch overdreven om alles te scheiden. Doen ze dat op festivals en andere grote evenementen ook allemaal? Doen ze dit ook allemaal in de openbare prullenbakken dat je alles moet scheiden????? Nee dit is de grootste onzin die de overheid heeft ingevoerd!

Van zeer groot belang is om verder te gaan met uw eigen leven dan het toezicht houden op het doen en laten van uw buren. Wie in een glazen huisje woont, moet niet met stenen gooien. Er is ook een bijbels gezegde in de trant van indien u iets niet wilt zien, ruk uw oog uit. Maar zo ernstig zal het niet zijn dat u daar toe over gaat. Afval scheiden kan nuttig zijn als men er ook gebruik van maakt. Vaak is dat niet het geval en verdwijnt het op stortplaatsen of in verbrandingsovens, alle goede bedoelingen en inspanningen ten spijt voor de mensen die wel milieubewust zijn. Er zijn mensen die het met bepaalde dingen in het leven niet eens zijn en die gaan bv anders stemmen, zich anders gedragen in het verkeer, of dingen juist niet doen die van iedereen verwacht worden. Zij zullen niet de eersten zijn maar ook niet de laatsten. Het siert u dat u in alles het goede voorbeeld geeft, maar leg de lat niet te hoog, want u staat op eenzame hoogte.

Bronnen:
Ervaring.

Ik denk niet dat het strafbaar is, maar zolang de gemeente mij elk jaar een vette aanslag voor de verontreinigingsheffing stuurt bekijken ze het maar. Dan mogen ze het voor dat geld lekker zelf scheiden. Ik heb trouwens ook vaak genoeg gehoord dat het afval na het ophalen gewoon allemaal op één hoop gesmeten wordt. Ik zal mijn tijd er niet mee verknoeien, ik heb wel wat beters te doen.

Volgens mij verschilt dit per gemeente. Ook denk ik dat als iemand glas/oid in zijn container gooit dat dit heel moeilijk te achterhalen is. Tenzij dit natuurlijk bovenin ligt of de hele container er vol mee zit. Chemisch afval moet altijd apart weg gebracht worden.

Het is niet strafbaar om al je afval in een afvalcontainer te dumpen. Wel is het strafbaar om het in de vrije natuur te gooien en dit gebeurt dagelijks enorm veel. Het enige wat je kunt doen om deze mensen, al of niet anoniem, te wijzen op hun stommiteit, en zeker als ze kinderen hebben, want hun toekomst zijn ze aan het verpesten!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100