Waar moet je je melden in België en Nederland als je niet wil dat vóór je lichamelijke dood je organen worden verwijderd?

Bij welke instantie kun je dat doorgeven en kan het ook online?

Weet jij het antwoord?

/2500

Voor België: je kan vooraf het formulier voor instemming of weigering tot orgaandonatie (externe website) invullen en laten registreren bij het gemeentebestuur van uw woonplaats. U kunt het formulier ook krijgen bij het gemeentebestuur. De gemeente stuurt het formulier door naar het Rijksregister. De medische diensten raadplegen het Rijksregister om na te gaan of de overledene donor is of niet.

Bronnen:
http://www.health.belgium.be/sites/default...
http://www.startpagina.nl/v/maatschappij/p...

Je kan in Nederland alleen bij leven doneren als expliciete persoonlijke keuze (wanneer je bv een nier of een stuk lever aan een kind wil geven). Wanneer je geregistreerd staat als orgaan donor worden je organen pas verwijderd na je dood (als er tenminste verder niemand in je familie bezwaar maakt want een ‘nee’ blijft dominant, ook met de nieuwe wet) als je verder niet bij bewustzijn bent. Dit houd dus in dat je bij een coma (zelfs in het geval van een diepe permanente vegetatieve toestand) niet als donor kan dienen daar je zelf geen toestemming kan geven en je nog in leven bent. Pas wanneer je daadwerkelijk dood bent speelt geregistreerd donorschap een rol. (Dus pas als je familie besluit om de spreekwoordelijke stekker er uit te trekken of aantoonbaar hersendood bent en dus niet in een coma.) Ik snap niet waar het fabeltje vandaan komt dat je dan nog in leven zou zijn om eerlijk te zijn maar het wordt hardnekkig in stand gehouden door sommige paniekzaaiers.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100