Kan mijn dochter zich laten inschrijven in de gemeente waar ze gaat wonen ?

Beetje ingewikkelde situatie, ik kom er dan ook niet uit.

Mijn dochter (19) gaat straks in Nederland naar school (MBO4) en wij wonen in Duitsland. Omdat dit ernstige vervoersproblemen geeft, trekt ze voor haar studie in bij de ouders van een vriendin, die zelf inmiddels elders bij familie woont. Ze betaalt daar gewoon kostgeld - niemand verdient er iets aan - en ze heeft geen eigen inkomen (behalve straks ws basis studiefinanciering, ik ga er vanuit voor thuiswonende omdat ze geen zelfstandige woonruimte heeft ; het is een "verlengde logeerpartij" bij mensen die vergelijkbaar zijn met familie). Ze heeft gewoon de Nederlandse nationaliteit.

De addertjes onder het gras :

- De vrienden hebben beiden Wajongg en PGB en ze ontvangen huursubsidie. Die inkomsten mogen natuurlijk nergens gevaar lopen.
- Ze komt gewoon inwonen als 'gezinslid' / vervangende dochter (is er al sinds geboorte kind aan huis) en zal gewoon deel uitmaken van het gezin en haar steentje bijdragen, geen "kamer huren". Meer verlengd / zeer regelmatig logeren.
- Wij betalen haar kostgeld en leefgeld omdat ze niet officieel uitwonend is en dus geen recht heeft op een uitwonende beurs.
- Het doel is op korte termijn zelfstandige woonruimte vinden. Het is een overbrugging.

Mijn belangrijkste vraag: kan (of moet) ze zich in die gemeente tóch laten inschrijven met het oog op bijvoorbeeld rijles ? (Rijbewijs halen kan namelijk niet als ze officieel in Duitsland woont).

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik begrijp dat je dochter de mensen waar ze bij intrekt niet in de problemen wil brengen maar zij is wettelijk verplicht om zich te laten inschrijven in het bevolkingsregister op het adres waar zij hoofdverblijf houdt. Dat staat volkomen los van de vraag of ze alleen een kamer huurt en kostgeld betaalt of zelf een woning huurt en daarvoor huur aan de eigenaar betaalt.

Bronnen:
http://www.woonhelpdesk.nl/index.php?wonen...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100