Waarom wordt Rutte minister president?

Hij heeft tijdens de verkiezingen immers gezegd dat hij alleen MP wil worden als het kabinet stabiel is. En anders in de kamer wil gaan zitten. Hij had zelfs al een vervanger voor MP gevonden.

Nu is het een minderheidskabinet welke ook automatisch onstabiel is omdat er veel steun nodig is vanuit de kamer. Dus, waarom niet in de kamer gaan zitten?

Ik zoek een analytisch antwoord, alsof deze vraag voor de media wordt uitgelegd.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Rutte heeft helaas nooit vooraf aangegeven wat hij als onstabiele situatie ziet, waardoor hij zich nu inhoudelijk daar niet voor hoeft te verantwoorden. Mark Rutte wordt mijn inziens toch MP omdat hij ervan uit gaat dat het kabinet stabiel genoeg is door het gedoogdakkoord dat is op gesteld met de PVV. In de praktijk zal het zo zijn dat op de belangrijke veranderingen/wetsvoorstellen het kabinet de steun zal krijgen van de PVV en daarmee een meerderheid zal hebben. Het kabinet en daarmee ook Rutte als MP kan dan alsnog doen wat het/hij wil. Als de PVV namelijk Rutte niet steunt op punten die ze van te voren hebben afgesproken zal Rutte de PVV/Wilders kunnen aanspreken op gemaakte afspraken.

Hij is leider van de grootste partij en dus de eerst aangewezen kandidaat. Dat hij het daadwerkelijk gaat proberen, betekent niks meer of minder dan dat hij gewoon gelooft in . vertrouwen heeft in (de stabiliteit van) dit kabinet. Natuurlijk schreeuwt de (linkse) media om het hardst dat het niet stabiel is en snel zal omvallen - vermoedelijk een soort wensdenken, of hopen op een selffulfilling prophecy. Maar ik denk dat dat in de praktijk nog best eens mee zou kunnen vallen. Minderheidskabinetten zijn trouwens niet automátisch instabiel. Er zijn minderheidskabinetten geweest (niet veel ) die de rit hebben uitgezeten, en kabinetten met een ruime meerderheid die als kaartenhuizen in elkaar stortten. Ook binnen een coalitie staan de neuzen niet altijd de zelfde kant op, en ook bij de oppositie is vaak veel winst te halen en te onderhandelen. Statistisch gezien vallen meerderheidskabinetten veel vaker.

Je moet de woorden van een politicus nooit serieus nemen als ze zitten te loeren op een lekker hapje of een vette kluif in overdrachtelijke zin. Politici zijn, samen met advocaten, vastgoedhandelaren en autoverkopers de grootste leugenaars die er op twee benen rondlopen. Kan je niet goed liegen dan ben je niet geschikt voor de politiek.

Voortschrijdend inzicht. Ik heb liever een politicus als MP die durft terug te komen op eerdere uitspraken omdat de situatie nu anders is, dan een MP die stug vasthoudt aan wat ooit een goed idee was maar dat nu misschien niet meer is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100