Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Het beste antwoord

Elke ervaren politicus kan een burgemeester worden. Wel is het zo dat de regering (lees minister van binnenlandse zaken) de burgemeesters bedraagt, dus in de praktijk zal iemand van politieke partij welke regeringsverantwoordelijkheid draagt of het kabinetsbeleid steunt beloond worden met een burgemeester voordracht.

Nu heeft de SP nog nooit het kabinetsbeleid in het heden of het verleden gesteund.

Ook dient de burgemeester boven de partijen te staan.

Om die reden is het theoretisch wel mogelijk dan een SP'er een burgemeester wordt, maar in de praktijk zal niet er niet zo snel van komen.

Op het moment dat de regering niet meer de burgemeesters voordraagt, maar de gemeenteraad, dan is de kans veel groter.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Antoni
9 jaar geleden
Dat laatste is al zo! De gemeenteraad doet, naar aanleiding van de sollicitaties, een voorstel voor een nieuwe burgemeester aan de Minister van Binnenlandse Zaken. De minister benoemt de nieuwe burgemeester op voorspraak van de gemeenteraad. Hier wordt maar zeer zelden, vrijwel nooit, van afgeweken.

Andere antwoorden (1)

Jazeker.
De SP wil in de toekomst burgemeesters leveren. De partij stelde in het verleden niemand beschikbaar omdat ze tegen de benoemde burgemeester is.

Maar dat bezwaar is feitelijk verdwenen, omdat tegenwoordig de kandidaat door een commissie uit de gemeenteraad uitgenodigd wordt om te solliciteren. Zo kiest uiteindelijk de raad de burgemeester.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding