Wat als koning Willem-Alexander nu ter plekke, overlijdt wie neemt dan het koningschap over?

Weet jij het antwoord?

/2500

Amalia, de oudste dochter. Maar waarschijnlijk zal Maxima de meeste taken op zich nemen ;)

Officieel zou het koningschap overgaan naar Alexander zijn oudste dochter. Amelia dus. Wel gaan ze kijken of iemand de taken van de koning(in) over kan nemen tot Amelia er klaar voor is. Ze is nu natuurlijk te jong.

In principe Amalia, maar de Staten-Generaal moeten nog besluiten wie wordt aangewezen als regent of regentes voor het geval ‘de Koning’ overlijdt voordat prinses Amalia meerderjarig is. Indien geen regent(es) is aangewezen op het moment dat het staatshoofd overlijdt, neemt de Raad van State tijdelijk het koninklijk gezag waar. De meest waarschijnlijke kandidaten als regent zijn Koningin Maxima of Prins Constantijn.

"Komt in geval van vroegtijdig overlijden van de Koning zijn echtgenote automatisch op de troon? Nee. Mocht de Koning onverhoopt vroegtijdig overlijden of niet in staat zijn om zijn ambt uit te voeren, dan gaat het ambt niet over op Koningin Máxima, maar op de wettige troonopvolger Prinses Catharina-Amalia. In geval van minderjarigheid van de wettige troonopvolger benoemt de wetgever ingevolgde de Grondwet een regent. Tot er een regent benoemd is neemt de Raad van State het Koninklijk gezag waar." http://www.koninklijkhuis.nl/nieuws/veelgestelde-vragen/ Gisteren hoorde ik op tv dat Constantijn de rol van Understudy heeft, dus waarschijnlijk wordt hij dan regent.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100