Is er ooit een homoseksuele koning/koningin geweest?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, in Zweden: Oscar Gustaaf Adolf (Slot Drottningholm, 16 juni 1858 - Stockholm, 29 oktober 1950) was van 8 december 1907 tot 29 oktober 1950 koning van Zweden. Het was een officieel geheim dat de koning een homoseksuele man was, en in zijn latere leven vond hij het geen probleem om dit te vertellen. Hij is gewoon getrouwd en heeft kinderen gekregen. http://nl.wikipedia.org/wiki/Gustaaf_V_van_Zweden

Bronnen:
http://www.isgeschiedenis.nl/seksschandaal...

Ja, Koning Willem II der Nederlanden (1792-1849) was homoseksueel, of misschien kan men beter zeggen biseksueel. Hij is namelijk ook getrouwd geweest (met Anna Paulowna van Rusland) en heeft met haar vijf kinderen gekregen. De homoseksuele relaties van Koning Willem II zijn lange tijd ontkend, maar hebben wel bestaan. Journalist Eillert Meeter heeft hier in zijn memoires over geschreven.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Eillert_Meeter
http://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_II_der...

Waarschijnlijk een heleboel, maar van de meeste weten we het niet. Van sommige koningen weten we het wel (zie andere antwoorden). Maar je mag ervan uitgaan dat homoseksualiteit bij koningen net zo vaak voorkomt als bij andere mensen. Dan kom je dus uit op (ongeveer) 10%. Dat het vaak verborgen bleef, had verschillende redenen. Vroeger werd er sowieso heel anders tegen homoseksualiteit aangekeken dan nu, maar het was ook belangrijk dat de koning troonopvolgers verwekte. Vóór de tijd van de DNA-test zullen die troonopvolgers vast niet allemaal van de koning zelf geweest zijn. (Dat hoeft zeker niet altijd te maken te hebben met diens seksuele voorkeur: er waren natuurlijk ook onvruchtbare koningen die hun vrouw lieten bezwangeren door iemand anders. )

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100