Wat hebben Rijkswaterstaat en de waterschappen met elkaar te maken?

Ik heb namelijk op beide site's gekeken en ze hebben dezelfde doelstellingen. Is het een misschien een onderdeel van het ander?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Rijkswaterstaat is onderdeel van de staat der Nederlanden, en beheert de rijkswateren. De nadruk ligt daarbij op de kwantiteit van het water: dat het niet over de dijken heenstroomt. De waterschappen bestonden al voor de provincies en het rijk werden opgericht. Zij beheerden aanvankelijk alle water, maar de regering heeft dus het beheer van de zeewering en de dijken van de grote rivieren van hen overgenomen. Waterschappen zijn zelfstandige bestuursorganen, op hetzelfde niveau als een gemeente. Dus onder de provincie. Waterschappen beheren naast de kwantiteit ook de kwaliteit van het water. Soms is dat laatste ondergebracht in een aparte organisatie, dat noemen we dan een zuiveringsschap. Qua taakomschrijving zijn ze dus goed vergelijkbaar, maar ze hebben een verschillend werkgebied. Toegevoegd na 4 minuten: Rijkswaterstaat valt onder het ministerie van infrastructuur en milieu. Wij kennen hen ook van het beheer van de rijkswegen, zoals de waterschappen (haast) alle overige wegen buiten de bebouwde kom beheren. Binnen de bebouwde kom is de gemeente de wegbeheerder.

Officieel heeft rijkswaterstaat geen doelstellingen, rijkswaterstaat is de uitvoerende instantie van het overkoepelend openbaar orgaan dat regering (binnenlandse zaken) heet. Een waterschap is een openbaar orgaan met zijn eigen uitvoerende instantie. Dat beide doelstellingen overeenkomen is maar goed ook, de overheid heeft zijn doelstelling voor het gehele land en een waterschap regionaal.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100