Waarom wordt er bezuinigt als gevolg van de economische crisis?

Keynes zegt dat in periodes van laagconjunctuur de vraag juist gestimuleerd moet worden (waardoor de economie weer voldoende gaat draaien) door de overheidsbestedingen te verhogen en belastingen te verlagen. Waarom probeert Nederland dan uit de crisis te komen door te bezuinigen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Keynes is uiteraard niet de enige econoom die een kijk had op de overheidsbestedingen. Het probleem van zijn anticyclisch begrotingsbeleid is dat het perfect werkt in een gesloten economie, maar niet per se in een open economie. Tegenwoordig zijn er zoveel factoren die onze economie beinvloeden (vooral de EU) van buitenaf dat het model van Keynes niet helemaal meer op gaat. Toegevoegd na 33 seconden: Daarom wordt het niet heel intensief meer gebruikt.

Dat komt omdat de overheid al tientallen jaren meer uitgeeft dan er binnenkomt niet alleen in Nederland maar in geheel europa. Om nu te zorgen dat de schulden die hieruit zijn ontstaan terug gebracht worden tot een lager niveau moet er bezuinigd worden. De schulden last met name de rente over deze schulden drukken zwaar op de overheidsbegroting.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100