Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Antwoorden (2)

Dat was een rechtstreeks gevolg van de val van de Muur in 1989. Het communisme bleek failliet te zijn. Tot die tijd dacht men, dat als de staat alles zou regelen, dat zou leiden tot welvaart voor iedereen, maar dat viel in de praktijk nogal tegen. Als het communisme niet blijkt te werken. valt er niet zoveel anders te kiezen dan het kapitalisme. Hetzelfde zie je nu in China gebeuren, alleen gaat het daar wat langzamer.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Hoe de vorm van Communisme werd uitgevoerd in de SU was inderdaad niet goed, maar als je nu kijkt naar de wereldwijde crisis, merk je dat kapitalisme ook niet het beste is. Een +.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Dat ben ik helemaal met je eens Krekatos. Kapitalisme is ook niet alles. Maar er zijn niet zoveel alternatieven, en het zal er toch op neerkomen, dat de uitwassen van het kapitalisme moeten worden aangepakt.
Het kapitalisme heeft ook altijd in Rusland bestaan.
Ook in de tijd van het communisme.
Toen de communisten in 1917 na een burgeroorlog de macht grepen en de tsarenfamilie grotendeels vermoordden, werd ook alle particulier bezit en kapitaal verbeurd verklaart en nam de Communistische Partij (Bolsjewieken) de maatschappelijke en economische macht volledig over.

In de jaren 1987 tot 1991 ging het snel bergafwaarts met het communistische Sovjet systeem met de uiteindelijke val in 1991 met Gorbatsjov. Dit had tot gevolg dat de USSR uiteen viel.
Voormalige autonome provincies van de USSR zagen kans om zich af te scheiden van Rusland en namen daarmee vaak ook belangrijke bodemschatten en rijkdommen gewoon over.
In het machtsvacuüm dat daarmee ontstond en de eerste regering na de val onder Jeltsin zagen een aantal lieden kans de macht over deze economisch belangrijke zaken te verkrijgen. Deze werden al snel de nieuwe miljardairs van het nieuwe Rusland.
Onder het communistische bewind was Rusland op technologisch en industrieel gebied hopeloos verouderd en achtergebleven.
De nieuwe rijken begonnen echter naar Amerikaans voorbeeld het nieuwe Rusland opnieuw te hervormen en te investeren in opbouw en industrie.

Dat de oude invloed van het communisme in Rusland nog lang niet dood is blijkt wel uit de machtspolitiek zoals die afgelopen jaren door Poetin en Medvedev is geëtaleerd.
Hoewel ze zeggen democratisch te zijn hanteren ze communistische praktijken om hun macht te behouden.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding