wie telt de stemformulieren... en is dit fraudegevoelig?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, ik denk dat het fraudegevoelig is. Vooral omdat er geen mogelijkheid is om blanco te stemmen. Dat wil zeggen: blanco stemmen is niets invullen. Wat dus ook betekent dat iemand, met wat ervaring als amateur-goochelaar, prima in staat is de blanco formulieren te voorzien van een stem op zijn of haar voorkeur-partij. Met de toevoeging hierboven ben ik het uitdrukkelijk niet eens. Het doet er niet toe hoeveel valse stemmen een stembureau zou kunnen produceren. Het moet gewoon niet kunnen. Er moet dus minimaal een mogelijkheid op het stemformulier komen om blanco aan te kruisen met het rode potlood.

Doen de leden van het stemburo. Daar kan elke nederlander zich voor opgeven (onder bepaalde voorwaarden). Fraudegevoelig is het niet daar alles in het openbaar wordt geteld. Bovendien worden de stemburo's wel zo in elkaar gezet dat bijv niet een hele familie stemburootje gaat spelen. Er is dus diversiteit binnen de leden en die corrigeren elkaar onderling.

Ik heb het vorig jaar gedaan, ik werd betaald door een uitzendburo en verder waren er nog een stuk of 3/4 mensen die de hele dag bij het stemmen waren geweest (ik was er alleen voor het tellen). Je telt met z'n allen en je controleert elkaar ook. Tellen gaat volgens een vastgesteld schema (eerst dit, dan dat). Toen er iets niet klopte (het totale aantal klopte niet met de opgetelde aantallen per partij) hebben we na een beetje hertellen het bijltje erbij neergegooid en die 2 teveel maar weggestreept. Je krijgt het niet voor elkaar met een stuk op vijf onbekenden om extreem fraude te plegen maar als je het eens bent met elkaar kun je wel een paar stemmen teveel of te weinig wegstrepen. Dit komt wel weer boven als er een hertelling wordt gedaan! Toegevoegd na 1 minuut: Verder: hoeveel fraude denk je dat je voor elkaar kunt krijgen met de stemmen van 1 stemburo?

Alle stembureauleden (benoemd door de gemeente) tellen na 21.00 u. de stemmen, eventueel (indien nodig bij een wat groter district) gesteund door extra aangestelde tellers. Zolang er wordt gestemd met een stembiljet waarop je met een rood potlood een rondje voor een kandidaat moet rood kleuren is er tijdens de telling altijd een zeer kleine kans op fraude. Het kan zo zijn, dat een van de tellers stiekem een rood potlood in zijn hand verbergt om tijdens het tellen biljetten ongeldig te maken, maar omdat de telling openbaar is (kiezers mogen bij de telling aanwezig zijn) is die kans erg klein. Als er bij een bepaald stembureau extreem veel biljetten ongeldig zijn valt dat op, omdat het er normaal hooguit 1 of 2 zijn. Blanco stembiljetten zijn nog zeldzamer en als je daarop zelf als teller een rondje roodkleurt zal dat niemand opvallen. Maar, inderdaad, de kans is aanwezig hoewel minimaal. Het tellen moet overigens snel gaan i.v.m. de tijd, zodat je nauwelijks tijd heb om je stiekeme rode potloodje te hanteren, alles wordt minimaal 2 keer geteld en bij extremiteiten wordt aan de bel getrokken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100