Is een republiek voor de staat duurder dan een monarchie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee. Onze huidige monarchie kost ons 115 miljoen per jaar. Dat kost een presidentsfamilie nooit van je leven. Toegevoegd na 1 uur: Oh ja. Ze gaan het plezierbootje van de koninklijke familie nu even opknappen op onze kosten. Wat kost dat nou helemaal? Slechts 326 miljoen. Ja, je hoort het goed.

Heb het idee,dat het precies andersom is. Bij een monarchie krijgen alle broeres,zussem,kinderen van het staatshoofd allemaal een uitkering uit de staatsruif,terwijl bij een republiek alleen maar de president en misschien zijn/haar partner een uitkering krijgen.

Als je ervanuit gaat dat onze monarchie 115 miljoen per jaar kost dan is een republiek absoluut duurder. Waar denk je dat het geld vandaan komt voor de campagne van toekomstige presidenten, precies...van de samenleving zelf. Daarnaast komt er elke 4 of 8 jaar een nieuwe president die na zijn ambtstermijn nooit meer hoeft te werken en ndoor de staat rijkelijk wordt voorzien de rest van zijn leven (en zijn gezin dus ook). Dus elke 4 tot 8 jaar komt er weer een gezin bij dat de rest van hun leven geld krijgt. Bij een monarchie blijft het aantal nagenoeg gelijk (alleen nieuwe baby's verhogen het). Ook heeft ons koningshuis een hoop eigen geld, waarmee de economie extra opgekrikt kan worden (door grote giften en uitgaven vanuit hun eigen geld). Als je dus alles optelt kunnen we, in ieder geval financieel, alleen maar blij zijn met ons koningshuis. Het scheelt bakken geld ten opzichte van een republiek!

Dat ligt er helemaal aan op welke manier je een monarchie of republiek financiert, en waar het geld vandaan komt. In de gemiddelde republiek gaat misschien meer geld om dan in een monarchie, maar aan de monarchie betalen we allemaal verplicht mee, terwijl in een republiek die grotere kosten die vaak genoemd worden (bijvoorbeeld camnpagnes) afkomstig zijn uit vrijwillige donaties. Maar een veel belangrijker overweging lijkt mij: willen we betalen voor mensen die toevallig in een bepaalde familie geboren zijn, of voor iemand die we gekozen hebben?

Ondanks wat de liefhebbers van het totaal uitroeien van onze cultuur beweren is een republiek duurder. Ze beweren wel dat ons koningshuis niets doet maar dat doen ze wel. Het is zeker een beeldbepalend element van onze cultuur en van ons land. Kijk Italie. Daar is het koningshuis weg. En wat zit er nu??? Een nar met veel centen die de hele dag met hoeren in de weer is en racistische opmerkingen maakt. En wat is nu 115 miljoen als je ziet wat er aan fouten gemaakt worden door ambtenaren. Liever wat stabiliteit dan. Het gaat niet echt om geld wel? Dat voor of tegen het koningshuis zijn. Mij ga je namelijk niet wijsmaken dat iemand tegen is om die 115 miljoen. Daar zijn andere redenen voor.

Een monarchie is velen malen goedkoper dan een republiek. De kosten voor het organiseren van verkiezingen vergeet iedereen voor de grap. Een president heeft meer security nodig, hoe vreemd dat ook klinkt. Alleen maar in kosten denken is daarentegen ook veel kortzichtig. Neem onze Willem, die haalt met zijn expertise watermanagement heel intresting things binnen. Onze JP praat op het niveau van de president van bijv US en France. Wij hebben nog een niveau daarboven zitten. Dat levert meer geld op dan je denkt. Kijk even naar de US. Wat doe je met een president die is afgetreden. Die krijgt jaarlijks de rest van zijn leven een uitkering van meer dan een miljoen voor o.a. zijn staf en beveiliging. Na tien presidenten loopt dat erg op.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100