Wat gebeurd er met koningshuisleden als de monarchie wordt afgeschaft?

Wat zou er met prins alexander, maxima en de kids en slle leden van het koningshuis gebeuren als de monarchie wordt afgeschaft? Wat gaan zij dan doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Die worden allen werkloos en zullen op zoek moeten gaan naar een baan, huis, etc...dan worden ze 'gewone' burgers.

Er kunnen grofweg twee dingen gebeuren : - De monarchie wordt een ceremonieel koningschap, waarbij we nog wel een koningshuis houden maar de koning(in) zich niet meer met de politiek mag bemoeien (zoals in Denemarken enzo) ; daar zullen we in de praktijk weinig tot niets van merken. - De monarchie wordt volledig afgeschaft. In dat extreme geval (want ik zie het met de populariteit van het koningshuis nog niet zo 123 gebeuren) worden alle leden van het koninklijk huis gewone burgers. Het zullen echter nog wel een paar generaties BN'ers blijven en van goede komaf, dus ze zullen wel in goeden doen blijven, maar dan op eigen kracht, zoals nu ook alle leden van de koninklijke familie die niet onder het koninklijk huis dat moeten doen. In de regel hebben ze in die 'kringen' goede opleidingen, goede netwerken en dus ook goede banen met goede inkomens. Dat zal ook nog wel een generatietje of wat zo blijven.

Ze zullen voorlopig nog wel op hun privévermogen kunnen teren. Zeker als ze dit op een goede manier wegzetten/investeren.

Als de monarchie op een 'vriendelijke' manier wordt afgeschaft, dus zullen de diverse leden van de Oranjefamilie her en der banen vinden, en de meesten hebben een flink kapitaal ter beschikking. Als het op een 'onvriendelijke' manier gebeurt, zullen ze misschien hun heil in het buitenland zoeken, veel leden hebben ook werkervaring in het buitenland, en ze hebben zo hun contacten dus die komen zo weer aan een baan.

Niks, dan zijn het burgers net zo als wij, tot ze weer nodig zijn en dan zitten ze er weer. Dit is vaker gebeurt in het verleden.

De Nederlandse grondwet voorziet er wel in dat het huis "Oranje-Nassau" uitsterft. In dat geval wordt Nederland een republiek. Als het Koningshuis wordt afgeschaft, gebeurt dan bij wet. Het parlement moet die wet dan aannemen en daarin zal dan ook staan wat de rechten en plichten van de leden van het Koningshuis zijn, dus of zij normale burgers worden of een overgangsregeling krijgen met bijvoorbeeld een geldbedrag gedurende een aantal jaar of zoiets.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100