Wordt in Nederland de effectiviteit van justitiële strafmaatregelen onderzocht ?

Er is steeds meer bewijs dat crimineel gedrag het gevolg is van geestelijke afwijkingen.
Als dat zo is dan lijkt behandelen beter dan straffen.
http://www.human.nl/debat-39210-zijn-wij-ons-brein-

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het antwoord op je vraag is: ja, de effectiviteit van de verschillende vormen van justitiële straffen worden al jarenlang gemeten, zoals onder meer uit dit artikel blijkt: http://weblogs.nrc.nl/rechtenbestuur/2009/09/09/rechters-straffen-vaker-hoger-en-harder/ Wat het zo moeilijk maakt is dat steeds meer gestraften met multiproblematiek te maken hebben. Ze zijn bijvoorbeeld gestraft voor geweldpleging, maar hebben ook ernstige psychische problemen en zijn tevens verslaafd aan alcohol én drugs. Dat alles bij elkaar maakt behandeling ontzettend ingewikkeld. In gevangenissen, maar ook bijvoorbeeld verslavingsklinieken, komen gevallen van multiproblematiek steeds vaker voor. Niemand weet er goed raad mee. Hulpverleners zijn immers vooral op één specifiek terrein deskundig. De (vaak ernstige) psychische stoornissen zorgen er bovendien voor dat deze groep vaak een gevaar oplevert voor anderen (mede-gedetineerden, hulpverleners, bewakers e.a.). Ook andere factoren kunnen hulpverlening en begeleiding moeilijk maken. Vaak gaat het om mensen die uit gebroken gezinnen komen, een laag opleidingsniveau en geen baan hebben, dakloos zijn en die evenmin beschikken over een "stabiel thuisfront" dat hen kan steunen en begeleiden. Uit allerlei onderzoeken in Engelse gevangenissen is gebleken dat agressie aanzienlijk kon worden teruggebracht door de gevangenen extra vitaminen te geven. Ook op dat gebied worden dus experimenten gedaan. Een ander punt is dat "de Nederlandse samenleving" niet (langer) accepteert dat rechters lagere straffen (zoals bijvoorbeeld werkstraffen) opleggen. Men "eist" steeds vaker genoegdoening (in de vorm van een flinke celstraf) en men wil ook dat mensen die schuldig zijn bevonden aan een strafbaar feit "uit de samenleving worden geweerd".

Jazeker , er is allerlei criminologisch onderzoek en het ministerie van veiligheid en justitie heeft een onderzoeksafdeling die dat doet. Toegevoegd na 7 uur: Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum (WODC) Ministerie V en J. http://wodc.nl/

Dit wordt onder meer verricht door de Raad voor de Rechtspraak en door het WODC. De effectiviteit is echter niet de enige reden om te straffen. Je kunt mensen ook tijdelijk uit de samenleving willen verwijderen of wraak willen voor de schending van de rechtsorde.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Straf
http://wodc.nl/
http://www.rechtspraak.nl/Organisatie/Raad...

Als je verwaarlozing in de opvoeding daar ook onder rekent ben ik het zeker met je eens dat veel criminaliteit voortvloeit uit geestelijke afwijkingen. In hoeverre je psychiatrisch moet behandelen is altijd een individuele vraag maar het (therapeutische) klimaat in jeugdgevangenissen is zeker van belang. Dat een goeddeels repressieve aanpak alleen maar werkt zolang die jongeren gedwongen worden zich daaraan te onderwerpen is langzamerhand wel duidelijk. De gulden middenweg werkt het beste, blijkt uit het onderzoek van peter van der Helm, die daar gisteren op promoveerde: "Als de groepsleiders goed zijn, kunnen jongeren beter uit de gevangenis komen dan ze erin gingen. Dat is de conclusie van Peter van der Helm in zijn proefschrift. Criminele jongeren alleen maar keihard straffen, helpt ze niet verder. Maar de teugels te veel laten vieren, werkt eveneens averechts. Dat ontdekte psycholoog Peer van der Helm, die dinsdag aan de Vrije Universiteit in Amsterdam promoveert op het effect van het leefklimaat in een jeugdgevangenis op jonge gevangenen." Bijgaand twee krantenartikelen over dit onderwerp. Toegevoegd na 5 minuten: Mijn commentaar gaat weliswaar over criminele jongeren maar daar vloeit natuurlijk veel problematiek bij volwassen criminelen uit voort. Effectief ingrijpen bij jongeren is de beste preventie die je je kunt voorstellen. Enkel repressie werkt averechts want dat levert alleen maar rancune op.

Bronnen:
http://digitaleeditie.nrc.nl/digitaleediti...
http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/ech...

Ja, door het WODC. Toegevoegd na 1 minuut: Dat is een onderdeel van het Ministerie van Justitie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100