is een nationale bank in federale handen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een nationale bank is altijd de bank van het land dus in handen van de regering

Een nationale bank in handen van de overheid. Als deze overheid een federale overheid is, zoals bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, dan is de bank dus ook in 'federale handen'. In de VS heet de centrale bank dan ook: Fed (kort voor: Federal Reserve). De eerste link verwijst naar een beschrijving van het Federalisme, de staatsvorm waarbij geen centraal gezag wordt voorgestaan. De tweede link verwijst naar de Fed, het bekendste voorbeeld van een centrale bank in federale handen. In de afbeelding zie je welke landen in de wereld een federale overheid kennen. Hun centrale banken zijn dus allen in federale handen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Fed
http://nl.wikipedia.org/wiki/Federalisme

Een nationale bank in Europa werkt onder de hoede van de staat maar is onafhankelijk. Ze zijn vanaf de zijlijn de behoeder van het nationaal of federaal bezit. Ze meten de financiële hartslag van het land. Ze moeten jaarlijks hun rapport voorleggen aan de regering, dus aan het land. Dat lijvig rapport is dikwijls vergezeld van waarschuwing aan staatsdepartementen die teveel uitgeven. Ze complimenteren ook, maar dat is zelden het geval of.. opgedragen.

Een nationale bank is in feite niet in de handen van de staat, maar het verleent wel diensten aan de overheid. De nationale banken zijn gelinkt aan de Europese Centrale Bank en op diens buurt wordt die bestuurt door de Europese Unie ,vooral de Eurozone.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100