Zou je in Nederland nog een staatsgreep kunnen doen?

Dus, zou er iemand in Nederland een staatsgreep kunnen plegen. En het lukt, wat zijn de gevolgen en kan hij/zij dit dan ook volhouden voor een bepaalde tijd voordat er gevolgen zijn? Zijn er wetten tegen? En wat zou er gebeuren als het leger en politie achter die persoon zou staan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je je zel verdedigd mag het

De kans dat het hier gebeurt is vrij klein. We hebben vroeger revoluties gehad, wat nu in het Libië, Egypte en de omliggende landen gebeurt. Die landen "lopen achter" op dat gebied.

In ieder land, dus ook in NL, kun je een staatsgreep plegen, ook al is dat waarschijnlijk volgens de grondwet verboden. De enige voorwaarde van slagen is dat je het leger achter je krijgt en een groot deel van de bevolking. Het wordt wel matten geblazen. De leider wordt dan een soort dictator, totdat een ander het weer op nieuw probeert. Je hebt kans dat de buurlanden, de Navo of de USA ingrijpen als bevriende natie en dan wordt het al weer een beetje lastiger. Maar alles kan, zelfs in NL.

Ja dat kan en gebeurd ook iedere 4 jaar (en soms tussendoor ook nog een keer) Daar zijn dus geen wetten tegen maar juist voor.

Theoretisch kan dat; als je het leger en een deel van de bevolking achter je hebt. De praktijk lijkt me weerbarstiger er zijn in Nederland wel veel mensen niet tevreden met de huidige situatie, maar ik denk dat ze niet ontevreden genoeg zijn.

Jacobse & Van Es hebben het geprobeerd, dat liep slecht af voor ze...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100