Wat vinden jullie van "het groene boek"?(auteur: m.Qadhafi)(beter bekend als de "derde universele theorie")

een ideologisch alternatief tussen het kapitalisme en communisme.
met standpunten als: "Niet het volk moet zich aan het geloof aanpassen, maar het geloof aan het volk."

zie link voor engelse vertaling:
http://www.mathaba.net/gci/theory/gb1.htm

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik heb het hele boekje niet gelezen maar er wel gister een stuk over gezien op tv (jij vast ook dus..). Het interessante is dat dit eigenlijk zijn redenering voor een dictatuur is (want Kadaffi is gewoon een dictator). En hij heeft het best slim aangepakt. Volgens mij is zijn redenering vooral dat hij in zn eentje wel alles beslist, maar dat ie wel goed in de gaten houdt wat het volk en alle verschillende bevolkingsgroepen willen, en dat er dus allerlei adviesorganen zijn die hij kan raadplegen. Zo houdt hij de steun van het volk, en kan een leider toch belangrijke zaken doorvoeren zonder dat er ineens weer wat verkiezingen tussendoor komen die alles in de war sturen. Je kunt veel meer aan langetermijnplanning doen. Uiteindelijk is het alleen nogal jammer dat er niet echt een controle-orgaan is. Als zo'n Kadaffi er een dikke bende van maakt dan hoeft hij nergens verantwoording af te leggen, en machtiswisselingen gaan toch net iets minder soepel dan in een democratie..

Met de stelling "Niet het volk moet zich aan het geloof aanpassen, maar het geloof aan het volk." kan ik het helemaal eens zijn. Het volk IS het geloof, het is hun eigen product.

Ik vind het typisch zo'n lap tekst waarmee een absoluut heerser (ook wel bekend als dictator) zijn heerschappij probeert te maskeren/rechtvaardigen als 'volksdemocratie'. In werkelijkheid ligt de macht natuurlijk niet bij het volk, maar bij Qadhafi en enkele adviseurs, en houdt de 'aanpassing van het geloof aan het volk' in dat religieuze regels volgens interpretatie van Qadhafi aan het volk worden opgelegd.

Ik vind het een geweldig boek, want Lybië is een oase van democratie en mensenrechten. Het is ook een welvarend land en heeft vele Nobelprijswinnaars voortgebracht. Dus dat boek heeft een zeer positieve uitwerking gehad en is een voorbeeld voor andere landen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100