Als je niet stemt, gaat je stem dan naar de grootste partij?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

ja, voor een deel wel. De verdeling van de restzetels voor het EP gaan volgens het stelsel van de grootste gemiddelden en dat is gunstiger voor grote partijen. Zie voor uitleg stelsel onderstaande link. Er is ook een stelsel van de grootste overschotten, maar dat wordt niet bij deze verkiezingen gebruikt. Dit is ook een van de redenen waarom veel partijen een combinatielijst zijn aangegaan. Ter extra info even de link van de PvdA waar ze het ook uitleggen: http://pvda.nl/renderer.do/menuId/200034211/returnPage/200001441/itemId/220392407/instanceId/37907/pageId/45641/

Volgens Diane B. te A. is het pure bullshit. Het gaat om percentages, niet absolute aantallen.

Volgens onze secretaresse niet.

Nee tuurlijk niet. Waarom zou dat gebeuren? Het heeft ten eerste geen enkele zin, en ten tweede mag het gewoon niet.

Nee, allicht niet. Als je niet stemt, heb je geen stem uitgebracht. En als er geen stem is, kan die ook nergens naartoe. Alleen de verhouding van de uitgebrachte stemmen telt. Eén uitgebrachte stem is voldoende om alle 27 zetels te vergeven.

Volgens mij werden de blanco stemmen verdeeld, dit had met de kiesdrempel te maken. De grootste partij kreeg er dan het meeste bij, de kleinste partijen het minst. Dat hoort er natuurlijk bij, maar sommigen vonden het leuk dit te verkopen als "als je niet stemt/blanko stemt gaat je stem naar de grootste partij." Natuurlijk is dit maar een heel klein beetje waar, en een heel groot beetje dom geinterpreteerd.

Nee. Blanco (niks ingevuld op het formulier en wel in de stembus gedaan) en rest stemmen (stemmen op partijen die niet genoeg stemmen hebben om een zetel te krijgen) worden wel verdeeld volgens een vaste formule. Alleen daadwerkelijk uitgebrachte stemmen worden geteld en verdeeld.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100