Wat wordt er met onderstaande tekst bedoeld?

Het debat over de plannen voor het hoger onderwijs is heropend nu blijkt dat de langstudeerboete voor zittende studenten weleens tegen het rechtszekerheidsbeginsel zou kunnen ingaan.

bedoelen ze hier mee dat het wettelijk niet mogelijk is mensen die nu al met een studie bezig zijn 3000 euro extra per jaar te laten betalen als je er langer over doet?


NB:Ik ben namelijk zo'n aankomend langstudeerder.
Ben vorig jaar met een 3 jarige voltijd HBO studie begonnen, naast een voltijd baan. Ik wist dat het niet realistisch zou zijn om te denken dat ik deze studie daadwerkelijk in 3 jaar kan ronden (I.v.m voltijd baan, huishouden ed.) Ik had mijzelf dan ook 4 jaar gegeven.
Ik ontvang trouwens geen studiefinanciering omdat ik vanwege mijn leeftijd hier geen recht meer op heb.
Ik betaal mijn studie dus volledig zelf. Voel me nu een beetje dubbel gepakt als deze plannen door gaan.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, in grote lijnen betekent het dat. In wezen wordt gezegd dat het wel eens in strijd met de wet zou kunnen zijn om jouw rechten in te perken/plichten te verruimen als je verplichtingen bent aangegaan op grond van verwachtingen die door de overheid geschapen zijn.

nee, ze bedoelen niet dat het wettelijk niet mogelijk is, daar zijn ze nog niet zeker van. dat moet nog worden nagegaan; het kan dus nog alle kanten op.

Rechtszekerheidsbeginsel. De overheid moet zijn besluiten zó formuleren dat de burger precies weet waar hij aan toe is of wat de overheid van hem verlangt. Bovendien moet de overheid de geldende rechtsregels juist en consequent toepassen. Oftewel, ze mogen zittende studenten niet beboeten, omdat op het moment dat zij aan de studie begonnen, niet konden weten dat studievertraging ze extra geld zou kosten.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Algemene_begi...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100