Wat is het verschil tussen een citaat en een quote?

Zie vraag...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Quote is behalve het Engelse woord voor aanhaling (zie voor nadere uitleg http://www.etymonline.com/index.php?term=quote ) ook een uit het Latijn afkomstig woord dat 'evenredig aandeel' betekent, en het is de titel van een sinds november 1986 maandelijks verschijnend Nederlands tijdschrift. Citaat is ontleend aan het Franse citer dat 'aanhalen' betekent. Het heeft geen andere betekenis dan: aanhaling, ontleende passage.

Bronnen:
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/citaat
http://www.etymologiebank.nl/zoeken/quote
https://nl.wikipedia.org/wiki/Quote

Iemand die hip wil overkomen, schrijft (het Engelse) 'quote'. Anderen gebruiken het Nederlandse woord 'citaat'. Synoniem dus.

'Quote' is het Engelse woord voor 'beurskoers' maar ook voor ' uitspraak/ citaat'. De uitspraak van iemand die aangehaald wordt uit een tekst, zal dan ook altijd tussen aanhalingstekens staan. (') ("). In het Engels zijn dit dan ook 'quotes' of 'quotation marks'. Het is dus puur een vertaling uit het Engels en ze zijn dus hetzelfde, dan wel een synoniem van elkaar. Een 'citaat' is echter geen synoniem van 'beurskoers'. Dat is een andere betekenis van het woord 'quote'. Hier heeft het meer de betekenis van 'de combinatie van de bied- en laatprijs die op gegeven moment in een bepaald effect, door de markt wordt geboden en gelaten'....dus de bied- en laatkoers die wordt afgegeven in elke serie van het fonds waarin wordt gehandeld. De quote is de verplichte prijs die moet worden aangehouden als minimale hoeveelheid bij het kopen/verkopen bij een bepaald fonds.

De 'Woordenlijst 2400 × liever Nederlands' geeft aan dat quote onnodig Engels is en geeft de volgende alternatieven: ik citeer, ik haal aan. Een quote kan een synoniem van citaat zijn. Het woord Citaat wordt ook gebruikt als het om een wijsheid gaat, die letterlijk geciteerd wordt en aan een bepaald (meestal bekend) persoon wordt toegedicht. http://www.citaten.net/zoeken/citaten-boek.html Toegevoegd na 7 minuten: De tekst die letterlijk en doorgaans onder vermelding van auteur en bron wordt aangehaald bij wijze van argument, noemt men citaat. Men zegt wel dit citaat is van Nietzsche, maar niet het is een quote van Nietsche Toegevoegd na 8 minuten: Moet twee keer Nietzsche zijn

Bronnen:
http://taalschrift.org/nieuws/2400-x-lieve...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100