Schrijven over hetgene waar ik geen uitgestrekte mening over heb. Maar hoe?

Ik kan behoorlijk lange stukken schrijven over dingen waar ik een erg uitgesproken mening over heb. Dingen waar ik veel over weet. Dan raak ik in een flow, en schrijf ik dus lange stukken.

Maar bijvoorbeeld over dagelijkse belevenissen, daar ben ik zo klaar mee. Hoe zorg ik er voor dat ik in net zo'n flow kan schrijven zonder een uitgestrekte mening of wat dan ook?

PS als je extra uitleg hierover nodig hebt, zeg maar!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het korte antwoord: daar moet je voor werken, maar het levert ook het een en ander voor je op. Als je ergens interesse voor hebt, verdiep je je er in en verzamel je er kennis over. Over die kennis kun je je eigen mening vormen, of je eigen kijk er op ontwikkelen. - Dan kun je er uitgebreide stukken over schrijven. Heeft iets niet je interesse dan kun je jezelf dwingen er toch dingen over op te gaan zoeken, of je gaat na welke perspectieven er allemaal al over leven en schrijft daar over. Of je zoekt andere mogelijkheden om het onderwerp te benaderen. Dat heet met een net woord "discipline", oftewel; je dwingt jezelf ergens toe. - Dan kun je uitgebreide stukken schrijven over dingen waarmee je in eerste instantie met een paar zinnen klaar was. Als je dat er voor over hebt dan doe je dat bijvoorbeeld als oplossing om te kunnen schrijven over dingen waar je in eerste instantie niet veel over te schrijven hebt. Maak je het je dan eigen, dan kom je vanzelf ook weer op een gegeven moment in die "flow" terecht, zeg maar. En uiteindelijk levert het je nieuwe kennis en een nieuwe vaardigheid op.

Door je fantasie te gebruiken en beschrijf dingen in detail in geuren en kleuren. Gebruik citaten...

Je zegt t zelf al: als je er veel over weet, schrijf je gemakkelijker en langere stukken. Zorg dus dat je over je onderwerp veel weet (da's iets anders dan "kies onderwerpen waar je veel van weet"!). Niet voor niets doen goede schrijvers vaak veel research; zelfs bij fictieve onderwerpen!

Maak een lijstje met punten die er sowieso in moeten. Hoe laat stond je op, ging je naar school/werk, en weer naar huis? Dan herinner je je vaak details, zoals bizarre dingen die je onderweg naar school/werk tegen bent gekomen. Het is dan veel makkelijker om om die punten heen een verhaal te maken, en je vergeet geen belangrijke dingen!

Je zou kunnen proberen die dagelijkse dingen te bekijken door de ogen van iemand die juist daar een uitgesproken mening over heeft; je voert dus iemand op die er commentaar op levert.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100