Ik citeer:
"Waarom worden er zoveel eieren met pasen gegeten? Er zijn allerlei verklaringen, zoals het ei als vruchtbaarheidssymbool (al in de het oude Egypte en Perzië gaf men elkaar aan het begin van de lente versierde eieren cadeau), en als het symbool voor de wederopstanding van Christus (het ei symboliseert voor de Christenen in het Miden-Oosten het graf, waaruit Christus verrijst).
Dat heeft ongetwijfeld een grond van waarheid, maar er is ook een praktische verklaring.
Met Pasen komt er een eind aan de veertigdaagse vastentijd, die begon na carnaval. Gedurende die periode mocht je vroeger géén vlees eten, maar ook geen zuivelproducten. Vis was wel toegestaan (meer over de vastentijd). Veertig dagen lang kwam er geen eitje op tafel. Maar de kippen, die in de tijd vóór de legbatterijen een meer natuurlijk ritme hadden (het aantal eieren dat gelegd wordt is mede afhankelijk van de hoeveelheid daglicht), waren met het lengen der dagen wel weer méér eitjes gaan leggen! Dus als het eindelijk Pasen is (op zijn vroegst 23 maart, op zijn laatst 25 april) ligt er al een aardig voorraadje. "
Zeker links met het Christendomm dus, al is er geen waterdichte verklaring te vinden bij mijn weten.
Hieronder 2 links met nóg meer verklaringen.
- Bronnen:
-
http://mens-en-samenleving.infonu.nl/socia...
-
http://www.coquinaria.nl/recepten/paasei.htm