Waarom denkt met met pasen aan eieren? Terwijl pasen een feest is van het christendom. Wat heeft een ei dus met pasen te maken

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat heeft te maken met het vruchtbaarheidsfeest dat men voor het christendom heeft gevierd. Het ei is een vruchtbaarheidssymbool.

het ei staat toch voor het teken van nieuw leven

Ik citeer: "Waarom worden er zoveel eieren met pasen gegeten? Er zijn allerlei verklaringen, zoals het ei als vruchtbaarheidssymbool (al in de het oude Egypte en Perzië gaf men elkaar aan het begin van de lente versierde eieren cadeau), en als het symbool voor de wederopstanding van Christus (het ei symboliseert voor de Christenen in het Miden-Oosten het graf, waaruit Christus verrijst). Dat heeft ongetwijfeld een grond van waarheid, maar er is ook een praktische verklaring. Met Pasen komt er een eind aan de veertigdaagse vastentijd, die begon na carnaval. Gedurende die periode mocht je vroeger géén vlees eten, maar ook geen zuivelproducten. Vis was wel toegestaan (meer over de vastentijd). Veertig dagen lang kwam er geen eitje op tafel. Maar de kippen, die in de tijd vóór de legbatterijen een meer natuurlijk ritme hadden (het aantal eieren dat gelegd wordt is mede afhankelijk van de hoeveelheid daglicht), waren met het lengen der dagen wel weer méér eitjes gaan leggen! Dus als het eindelijk Pasen is (op zijn vroegst 23 maart, op zijn laatst 25 april) ligt er al een aardig voorraadje. " Zeker links met het Christendomm dus, al is er geen waterdichte verklaring te vinden bij mijn weten. Hieronder 2 links met nóg meer verklaringen.

Bronnen:
http://mens-en-samenleving.infonu.nl/socia...
http://www.coquinaria.nl/recepten/paasei.htm

Een ei staat voor het ontstaan van nieuw leven. Met Pasen vieren de Christenen dat Jezus is opgestaan uit de dood en op die manier gaf Hij ons een nieuw leven. Omdat Hij aan het kruis stierf worden de zonden van de mensen vergeven. Je kunt een nieuwe start maken. Vandaar dus het ei.

Pasen is niet alleen van het Christendom; oorspronkelijk was het een lentefeest. Men heeft in ieder geval 2, wellicht ook 3 feesten gecombineerd. Pasen valt op de eerste volle maan na 21 maart. Met volle maan is men meestal vruchtbaarder (vanwege de eisprong) en past het ei bij pasen.

Eieren zijn een vruchtbaarheidssymbool waarmee het begin van nieuw leven in het voorjaar wordt gevierd. Die traditie bestond al lang voor de invoering van het christendom maar dergelijke combinaties zie je wel meer zoals de kerstboom in de kerk. Grappig is dat bijvoorbeeld in Zuid- en Midden-Amerika het christendom doorspekt is met precolumbiaanse riten, zoals schedeltjes van suiker.

Het is juist omgekeerd: pasen is altijd een lentefeest geweest (en nog steeds), en wordt gesymboliseerd met eieren, die staan voor nieuw leven. Toen het christendom naar deze regionen kwam, wilde men dit 'heidense' feest wel blijven vieren (want dat houd je toch niet tegen), maar gaf men er een christelijk tintje aan. Hetzelfde geldt voor kerstmis: dan vieren we dat de donkere dagen weer langer worden, wat gesymboliseerd wordt door een boom die altijd groen is. De kerk heeft het gekoppeld aan de geboorte van christus, maar logisch gezien heeft het er eigenlijk niets meer te maken. Je kunt het zien als een combinatie van twee mooie dingen om te vieren: de wederopstandig van Christus (mooi toch?) en het lentefeest, waarbij er in de hele natuur nieuw leven ontstaat (ook heel prachtig).

Het Paasfeest is een Christelijk feest, en wel het belangrijkste feest van het Kerkelijke Jaar. Het Paasfeest wordt gevierd om het sterven en vooral de opstanding uit de dood van Jezus Christus te gedenken. Paaseieren werden reeds vroeg gezien als symbool van de oneindigheid, vruchtbaarheid en herleving van de natuur en in de Christe­lijke kerk ook als zinnebeeld van de verrijzenis. De paashaas wordt gezien als symbool van het leven. In oude verhalen is de haas vaak het dier wat redding brengt. Versierde eieren worden in sommige streken haze-eieren genoemd. Ze zouden door de paashaas zijn gelegd en rondgebracht. Al eeuwen lang worden eieren beschilderd. Vroeger kleurde men eieren in de kleuren van het altaar en liet men ze in de kerk wijden. Vanuit niet-christelijk oogpunt waren de heldere kleuren waarmee eieren werden beschilderd een weerspiegeling van het zonlicht in de lente Het verstoppen van eieren hebben we te danken aan de oude gewoonte om eieren in akkers te begraven om deze vruchtbaar te maken. Nog steeds staan ouders op Paaszondag voor dag en dauw op om eieren te verstoppen die de kinderen even later met veel plezier en fanatisme mogen zoeken.

Alle christelijke feesten zijn opgehangen aan veel oudere heidense gebruiken. Zo ook het paasfeest. Het geboortefeest van Jezus heeft toch ook niets met kerstbomen te maken?

Omdat Pasen in het voorjaar is en dan leggen alle vogeltjes eieren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100