wat zijn nou de échte primaire kleuren?

groen, rood en geel, of in plaats van groen blauw??
Iedereen zegt wat anders, en ik ben er erg benieuwd naar..

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De échte primaire kleuren zijn rood, groen en blauw. Velen denken dat het rood, geel en blauw zijn. Met als reden dat geel+blauw tot groen leidt. Maar dat klopt niet - menging van gele en blauwe verf is de zogenaamde subtractieve kleurmenging. Primaire kleuren samenvoegen geeft additieve kleurmenging, en dat gaat heel anders. Houd maar eens een goed vergrootglas voor je LCD-monitor, dan zie je dat de pixels uit een rode, een groene en een blauwe subpixel bestaan. Toegevoegd op 24-05-2009 00:24:16 Bij nader inzien moet ik verwijzen naar Wikipedia (zie bron), waaruit het volgende citaat komt: " Any choice of primary colors is essentially arbitrary; for example, an early color photographic process, autochrome, typically used orange, green, and violet primaries. " Voor meer (en volledige) informatie, lees het hele artikel.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Primary_color

Volgens mij zijn dat de kleuren blauw, rood en geel. Want als je geel en blauw mengt krijg je groen, als je blauw en rood mengt krijg je paars en als je geel en rood mengt krijg je oranje. Dat zijn dan de secundaire kleuren.

Rood, blauw en geel. En voor licht gelden de primaire kleuren Rood, blauw en groen. Als iedereen nou wat anders zegt dan ik, dan zou dat wel grappig zijn:)

Rood, geel en blauw toch? Want groen krijg je als je geel en blauw mengt..

De primaire kleuren zijn: rood geel en bauw. Als je deze kleuren met elkaar mengt krijg je een secundaire kleur: Rood+ geel = oranje; Rood + Blauw = Paars; Geel + blauw = groen. Ga je deze secundaire kleuren met elkaar mengen krijg je tertiaire kleuren.

geel blauw rood.......de vraag is al een soort van gesteld btw

je hebt twee verschillende soorten primaire kleuren: pigment: blauw, rood, geel. (pigment is met verf enzo). licht: rood, blauw, groen.

Het hangt af van het mengsysteem. Bij het subtractieve kleurmengsysteem zijn de kleuren: Roze, geel en hemelsblauw en bij het additieve kleurmengsysteem zijn de kleuren: Rood, groen en blauw. Printers gebruiken echter 4 kleuren omdat in de praktijk blijkt dat als je alle kleuren mengt je geen zwart krijgt. Printers gebruiken dus de kleuren: Roze, hemelsblauw, geel en zwart.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Primaire_kleuren

De primaire kleuren zijn cyaan, citroentjes geel en magenta. En natuurlijk moet je voor bijv. Verf ook zwart en dekkent wit kopen. GEEN GROEN dus. Je wil ook oranje maken, en nee dat kan niet met groen. Voor degene die zeggen dat het groen is, dat is niet waar. De piksels zijn misschien rood, Blaauw, groen, maar dat zijn niet de primaire kleuren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100