Gebruiken wij in onze taal nog veel woorden die eigenlijk hun betekenis allang hebben verloren?

"De lamp brandt". Dit 'branden' zal wel afkomstig zijn van de kaars die dan ook daadwerkelijk brandde......

Toegevoegd na 1 dag:
Nog maar even 'n 'voorzetje': De WC wordt toch allang niet meer doorgetrokken......

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik zeg nog steeds:"Sorry,ik denk dat u een verkeerd nummer heeft gedraaid". Toegevoegd na 1 dag: Nou dan kan deze er ook nog wel bij:"het kwartje is gevallen".

Onze hele nederlandse taal is doorspekt met woorden ut het verleden die hun betekenis verloren zijn, maar nog steeds gebruikt worden, het mooiste voorbeeld vind ik het bord langs de snelweg, "ontsteek uw lichten"

De kraan loopt, het is me nog altijd een raadsel waar dat vandaan komt.

Zal ik even het licht aansteken?

Nog steeds wordt 'belletje trekken' gebruikt i.p.v. belletje duwen of 'ik ga ophangen hoor', terwijl je met een mobieltje belt en langzamerhand zal 'een plaatje draaien' ook wel vervangen zijn door het op de PC/Muziekspeler of iPod starten van een mp-drietje. Zolang de betekenis duidelijk is, zal het feit dat iets fysiek niet meer zo is het taalgebruik niet in de weg staan en maar langzaam verdwijnen.

Wat dacht je van het woordje oké? Zeg je grienend: "Mijn cavia is vorige week overleden." Zegt de ander: "Oké..." Is weinig oké aan, lijkt mij. Wordt te pas en te onpas gebruikt, en betekent hoogstens nog zoiets als: Hmm. Toegevoegd na 17 uur: Jammer weer van die minnetjes zonder motivatie. Zeg waarom! Of ben je bang?

Bij het kiezen van een foutief telefoonnummer zeggen :"Dan ben ik verkeerd verbonden." Komt uit de tijd dat de telefoondiensten letterlijk doorschakelden met stekkers en draden.

Een foto schieten. Vroeger had je een plof en nu hoor je amper een klikje.:)

Vind maar eens een stoffer en een blik van blik. Niemand zegt 'stoffer en plastic'!

natuurlijk

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100