Als het 00:30 is, noem je het dan de nacht van de afgelopen dag (bijvoorbeeld maandagnacht) of van de komende dag (dus dinsdagnacht)?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Maandagnacht De meeste mensen beschouwen de nacht als de afsluiting van de dag en breekt de volgende dag voor hun gevoel pas 's ochtends vroeg aan. Vanuit die redenering is het niet gek dat maandagnacht wordt geïnterpreteerd als 'de nacht na maandag'. Maar volgens onze tijdrekening begint een nieuwe dag om 12 uur 's nachts. Het lijkt logisch om de periode die op dat moment begint dus dinsdagnacht te noemen. Gezien de mogelijke verwaring is het het beste om te spreken van de nacht van maandag op dinsdag.

Bronnen:
http://www.onzetaal.nl/advies/maandagnacht.php

Ik heb het dan meestal over de nacht van maandag op dinsdag (of in het geval ik het vandaag zeg, dan heb ik het over vannacht)

zou zeggen maandagnacht

Ik zeg dan vanacht om half 1.

hoe onlogisch ook als er op dinsdag om 00:30 iets gebeurt spreekt men in de spreektaal van maandagnacht. dinsdagnacht heeft betrekking op woensdag heel erg vroeg. het meest correcte lijkt de nacht van maandag op dinsdag. maar dat klopt net zo min. om 00:30 is het gewoon dinsdag.

Ik heb jarenlang nachtdiensten gedraaid en de eerste nacht kwamen we op zondagavond om 23:00 uur op. Dan gingen we toch echt de maandagnacht tegemoet en NIET de zondagnacht, want zoals eerder gesteld: het nieuwe etmaal begint om 00:00 uur.

meestal praten ze zo in de nacht van maandag op dinsdag dus de nacht van maandag. voor mij begint de dag wanneer ik ' s ochtend wakker wordt rond 7:00 uur.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100