Is het: "Hoe weet je dat allemaal?", vroeg ik. of: "Hoe weet je dat allemaal?" vroeg ik [dus zonder komma]

Weet jij het antwoord?

/2500

Met komma. De komma fungeert als een kleine rust na het eerste deel van de zin. (Zonder komma zou je de zin achterelkaar door moeten opzeggen)

gewoon zo "Hoe weet je dat allemaal?"

Met komma, want dat scheid hoe weet je dat allemaal van vroeg ik en geeft een rustpunt

Zonder komma zou ik zeggen. De vraag is het onderwerp in de zin! Er staat een vraagteken in, dat is een rustmoment, daarvoor hoef je dus geen komma te gebruiken.

De meningen lopen nogal uiteen over het antwoord op deze vraag. Dat is niet verwonderlijk want het kan allebei. Normaal gesproken is het mèt een komma. Maar wil je deze zin opgewonden laten uitspreken (bv. in een toneelstuk) dan laat je die komma weg waardoor de toneelspeler weet dat het de bedoeling is om de zin aan-één-stuk uit te spreken.

Met komma, het is een nieuw deel van de zin

"Hoe weet je dat allemaal?", vroeg ik. Het heeft te maken met de scheiding van directe en indirecte rede i.c.m. aanhalingstekens. Het volgende geeft verdere informatie. Aanhalingstekens in combinatie met andere interpunctie Het combineren van aanhalingstekens voor directe rede met andere interpunctie zoals komma's en punten kent één basisregel: een complete zin in de directe rede bevat alle interpunctie die een 'gewone' zin ook zou bevatten (zinnen 1, 2 en 5). Komma's die nodig zijn om de directe rede van de indirecte rede te scheiden en niet tot het citaat behoren, worden dus buiten de aanhalingstekens geplaatst (zinnen 3 en 4). De oude elda-regel (eerst leesteken, dan aanhalingsteken) gaat dus lang niet altijd op (Schrijfwijzer). Verder wordt de slotpunt alleen weggelaten als een complete zin in de directe rede wordt gevolgd door indirecte rede (zin 3). Voorbeelden 1. "De hele samenleving kan straks profiteren van kennismanagement." 2. Lotus-topman stelt onomwonden: "De hele samenleving kan straks profiteren van kennismanagement." 3. "De hele samenleving kan straks profiteren van kennismanagement", aldus de Lotus-topman. 4. "De hele samenleving", vertelt de Lotus-topman, "kan straks profiteren van kennismanagement." 5. "De hele samenleving, ook instellingen en particulieren," laat de Lotus-topman weten, "kan straks profiteren van kennismanagement." Dus in jouw geval gaat nummer 3 op. "Hoe weet je dat allemaal?", vroeg ik.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100