Bezorgd, met een D, T of DT?

"De ochtendkranten zijn bezorgd"

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het werkwoord is 'bezorgen'. De stam is dus 'bezorg'. Voor het voltooid deelwoord kijk je of de stam eindigt op één van de medeklinkers in 'T FoKSCHaaP. (Of 't kofschip, of XTC-coffeeshop.) Dat is niet zo, dus eindigt het voltooid deelwoord op een 'd'. De ochtendkranten zijn bezorgd. Voltooid deelwoorden eindigen trouwens nooit op 'dt'.

Bezorgd is juist. Mijn Nederlands is niet zo goed als mijn Engles, maar hier is het bewijs: Google het woord "Bezorgdt" en je vindt 969 resultaten. Als je "Bezorgd" zoekt, vind je 1,540,000 resultaten! En "Bezordt" gebruik je in "Hij bezorgt, zij bezorgt...".

Bronnen:
Google lol

Het zijn de bezorgDe kranten dus met een 'D'.

Ik ben bezorgd dat hij de krant niet op tijd bezorgt....

tegenwoordige tijd = bezorgt, verleden tijd bezorgd...

Het is een voltooid deelwoord in deze context dus D is het juiste antwoord. Als er staat de jongen bezorgt de ochtendkranten, dan is het een werkwoord dus t

"Bezorgd" is goed. Bij zwakke werkwoorden geldt in dit geval, dat de laatste letter voor de d, de g dus, niet valt binnen de letters van "'t kofschip". Staat de letter er wel in, dan komt er een t achter. Toegevoegd na 8 minuten: Er zit nog wel een addertje onder het gras. "Verbaasd" is wel met een d, want dat komt van het werkwoord "verbazen" Die z staat niet in "'t kofschip".

Dat ligt er aan hoe je het gebruikt; bijvoorbeeld: 1. De krant is bezorgd. 2. Ik ben bezorgd of dat wel goed gaat. 3. De jongen bezorgt de krant. In zin 1 en 2 is "bezorgD" een voltooid deelwoord ("is bezorgd", "ben bezorgd"); wat er gebeurt is voltooid. Bij een voltooid deelwoord staat altijd een ander werkwoord ( "is" en "ben"). In zin 3 staat "bezorgT" in de ONvoltooid tegenwoordige tijd - wat er gebeurt is nu gaande. Dus: - voltooid: met een D - onvoltooid: met een T

Simpelste om te gebruiken is de kofschip bij voltooid deelwoord en als het een woord in het heden is is het gewoon met een T Bijvoorbeeld: Gisteren heb ik een pakket bezorg (g is geen letter van het kofschip dus) d. En ja dan als je het als een bijvoeglijk naamwoord gaat gebruiken is het gewoon een simpele E erachter. Vandaag heb ik het pakket bezorgt. (heden + t) Ik zelf haat de Nederlandse spelling URG Maar soms heb ik mijn momenten.

Wordt aan ons bezorgt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100