Zijn "tig" en "Hij heb dat gedaan" dialecten in Nederland ?

Ik vroeg me af wat de betekenis is van "tig" (tachTIG?) en "Hij heb dat gedaan" zoals Cruyf steeds zegt.

Zijn dat dialecten? Wij Belgen, vinden dit rare zinnen.

Wij belgen zeggen ook "Hij ziet graag naar mooie vrouwen", en dat vinden jullie blijkbaar ook raar. Jullie zeggen waarschijnlijk "Hij kijkt graag naar mooie vrouwen".

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

-tig betekent hier "tiental".In het Gotisch b.v. 20= twai tigjus, 30= threis tigjus, etc.

Bronnen:
S.Feist Vergleichendes Wörterbuch der...

Dertig en tachtig zijn gewoon Nederlandse telwoorden. De laatste tijd hoor je vaak alleen tig, ontstaan als afkorting denk ik. Maar het staat nu wel in de Van Dale: tig = onbep telw een (groot) aantal: ik heb het al ~ keer gezegd. "Hij heb dat gedaan" is gewoon fout Nederlands. Ik denk niet dat het tot een bepaald dialect behoort. Het wordt terecht een rare zin gevonden. Het voorbeeld wat jij noemt over wat Belgen zeggen, is duidelijk wel een voorbeeld van Vlaams dialect.

Hij bedoelt dat sommigen geen tachtug zeggen, maar tachTIG. Dat komt heel weinig voor in Nederland. Volgens mij zeggen kleine kinderen dat wel eens als ze rond de 3 zijn. "Hij heb dat gedaan" Is een accent. het wordt erg veel gezegd in Noord of Zuid Holland. Ik zie het heel veel op tv of bij mensen daar vandaan. Het is een accent, zoals ze daar ook wel zeggen "Ik hebt dat gedaan".

Doordat ik in Amsterdam ben geboren en getogen, net als Johan Cruijff, kan ik met zekerheid vertellen dat het Amsterdams is om te zeggen "Hij heb dat gedaan". Amsterdams is het stadsdialect dat gesproken wordt door de autochtone 'volksklasse' van Amsterdam. In de plaats waar ik nu woon wordt door veel mensen gesproken van "Hun hebben". Dat kan ik echt niet uit mijn mond krijgen, want dat is zo lelijk Nederlands.... Hij heeft het gedaan en zij hebben dat ook, zo moet het in ABN (Algemeen Beschaafd Nederlands). De uitdrukking "tig" wordt wel door heel Nederland heen gebruikt, dat is informeel taalgebruik om een onbepaalde grote hoeveelheid weer te geven. Formeel is het: veel, vele, of, heel veel. "Graag zien naar" is volgens mij een contaminatie, een combinatie van twee taalvormen. Namelijk 'kijken naar" en "zien". Inderdaad, zoals je al denkt, zeggen wij "Hij kijkt graag naar mooie vrouwen", of, "Hij ziet graag mooie vrouwen".

Bronnen:
http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/1447/

Het woord tig staat voor een niet nader omschreven veelvoud van tien. Hoewel het tegenwoordig vaak gebruikt wordt, blijf ik het een beetje "turbotaal" vinden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100