Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Was het systeem van naamvallen in ouder (Modern!) Nederlands functioneel op de manier in de uitleg?

Excuses voor de vaagheid in de titel. Dus, allereerst om een beetje context te geven: Ik bestudeer (niet aan een Universiteit of dergelijke) al een tijdje het Middelnederlands, dat nog een systeem van naamvallen had. Sommige van de boeken die ik hiervoor heb gebruikt kwamen uit de 19de eeuw (zoals bijvoorbeeld de syntaxis van A.F. Stoett), en het gebruik van naamvallen was hier nog volop in gebruik. Deze boeken zelf zeggen dat het gebruik van de naamvallen in vele gevallen overeenkomt met het Middelnederlands.

Echter, ik heb interesse om deze oude manier van schrijven verder te bestuderen. Echter, ik heb geen idee waar ik dat zou kunnen doen. Is er wellicht literatuur hierover geschreven? Ik heb zelf bijzonder weinig kennissen die nog in leven waren toen het naamvallensysteem nog de regel was in de schrijftaal, dus die weg kan ik denk ik niet bewandelen.

Dus eigenlijk is de vraag: Was de oude manier van schrijven eigenlijk gewoon onze taal (maar dan af en toe zonder voorzetsels: Zo dunkt het mij bijvoorbeeld, dat "Ik geef aan de man een boek" als "ik geef den man een boek" zou worden geschreven, of "hij was vriendelijk voor de vrouwen" als "hij was den vrouwen vriendelijk", zoals dat in het Middelnederlands ook gebeurde.), of was zij anders? en zo ja, waar kan ik hier dan meer over lezen?

Bij voorbaat dank.

Verwijderde gebruiker
3 jaar geleden
in: Taal
1.4K
Antoni
3 jaar geleden
Een neerlandicus, bijvoorbeeld Wim Daniëls, zal je daarbij waarschijnlijk kunnen helpen. Hier https://www.wimdaniels.nl/ vind je informatie over hem. Ik weet overigens niet in hoeverre hij voor adviezen een vergoeding vraagt. Hier https://www.wimdaniels.nl/contact/ vind je contactinformatie.
Amadea
3 jaar geleden
Heb je al eens geneusd op http://gtb.inl.nl/search/? Is aan te bevelen!

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Nee, de oude manier van schrijven was eigenlijk niet onze gewone taal.
In oudere stadia van het Nederlands maakte men veelvuldig gebruik van naamvalsvormen. Maar al aan het einde van de middeleeuwen en in de zestiende eeuw was het naamvalssysteem aan slijtage onderhevig in gesproken taal. In de zeventiende en achttiende eeuw probeerden grammatici en onderwijzers het oude systeem (of een reconstructie hiervan) te handhaven en opnieuw in te voeren, maar dat lukte alleen in de schrijftaal. In de negentiende eeuw waren naamvalsvormen louter een schrijftaalaangelegenheid geworden. In de loop van de twintigste eeuw werd de afschaffing van het naamvalssysteem in de spelling geregeld door een officieel spellingvoorschrift, eerst gedeeltelijk door de regeling van Marchant in 1934, en vervolgens helemaal in de Spellingwet van 1947.

Hier staat wat over het gebruik van naamvallen in het Middelnederlands:
https://www.dbnl.org/tekst/hoge008curs01_01/hoge008curs01_01_0005.php
https://www.dbnl.org/tekst/hoge008curs01_01/hoge008curs01_01_0006.php
https://www.literatuurgeschiedenis.org/middeleeuwen/middelnederlands-in-10-lessen
https://www.middelnederlandsdigitaal.ugent.be/bachelor/grammatica-een-inleiding-het-middelnederlands
(Lees meer...)
SimonV
3 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding