Hoe kan ik bereiken dat een bepaald woord uit het Nederlandse woordenboek verdwijnt?

Ik heb al veel geprobeerd: ik schreef naar het Nederlandse taalinstituut (zowel in België als in Nederland), ik schreef naar de 'Taalstaat' (NPO) en andere radioprogramma's. Maar nergens krijg ik antwoord. Ik vind namelijk dat een bepaald woord ten onrechte wordt gebruikt. Het woord verwijst naar oude religieuze gebruiken over dieren of soms zelfs mensen. Ik vind het onacceptabel hoe dit woord nu wordt gebruikt in de Nederlandse taal, maar ik krijg nergens gehoor. Dus ik ben op zoek naar hulp hierbij. Weet iemand hoe ik dit kan aanpakken?

Opmerking van moderatie: We hebben deze vraag aangepast en algemeen gemaakt zodat hij kan blijven staan en kennisvermeerderend is. Het is voor het goed beantwoorden van deze vraag niet nodig dat het woord waar het om gaat genoemd is. Door een specifiek woord te noemen ontstond een discussie over het woord zelf, dit kan beter op een forum besproken worden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat kun je niet (in je eentje) bereiken. Alleen als heel veel mensen het met je eens zouden zijn kun je dat - in een proces van jaren - misschien voor elkaar krijgen. Maar voor nu is het woord een gewoon gegroeid en geaccepteerd taalgebruik.

Allerlei dingen, ook woorden, zijn onderhevig aan evolutie. Betekenissen veranderen of worden voor andere zaken gebruikt. Het woordenboek houdt deze zaken ook bij en maakt de samenstelling aan de hand van het algemeen dagelijks woordgebruik. Je kan eventueel contact opnemen met het genootschap Onze Taal. Zij zullen dit (naar mijn beste inschatting) niet ondersteunen, maar kunnen je wellicht wel de etymologie uitleggen. Er is best wel wat informatie te vinden over hoe woorden aan de grote lijst der Nederlandsche Taal worden toe gevoegd (en het overzicht, het groene boekje), maar ik kan maar weinig tot niets vinden over hoe woorden uit de lijst verwijderd worden. Concluderend kan ik daardoor zeggen dat het niet te bereiken is om een woord uit het woordenboek te laten verdwijnen omdat: - het algemeen dagelijks woordgebruik is - het niet beledigend / discriminerend of mensen op een andere manier benadeeld - er niet direct een proces vindbaar is om woorden te verwijderen (het zal dus nagenoeg niet gedaan worden).

Dit is niet te bereiken want het is strijdig met het bestaansrecht van woordenboeken. Een woordenboek is een boek dat woorden registreert die thans -en ook vroeger- gebruikelijk zijn. Het is niet de bedoeling dat een willekeurige Nederlander of een actiegroep wil bewerkstelligen bepaalde veelgebruikte woorden te verdonkeremanen. Dat gaat heel erg op censuur lijken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100