Is er meer dan één lidwoord voor intro én wanneer gebruik je het juiste lidwoord?

Volgens woordenlijst.org is intro zowel mannelijk als vrouwelijk, kan je nu altijd kiezen tussen het lidwoord? Of zit daar een betekenisverschil in en moet je dus de ene keer een ander lidwoord gebruiken?
Oeps.. ik bedoelde: zowel mannelijk als onzijdig. Foutje.

Toegevoegd op 15 juli 2020 22:23: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

Bij intro hoort naar mijn weten 't lidwoord het en is het onzijdig. Het begin, het inleidende gedeelte van de muziek. Dus: het intro als enig juiste mogelijkheid. . . . Van Dale is het met mij eens, kijk maar: https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/intro . . . En voor de onterechte minners heb ik een aantal officiële voorbeelden gezocht: - https://www.trouw.nl/nieuws/de-paradox-van-het-intro~b1e4c4e0/ - https://www.ipskampprinting.nl/boek-schrijven/intro-boek-schrijven/ - https://www.nporadio2.nl/nieuws/27785/de-blooper-van-sting-in-het-intro-van-roxanne - plus de reactie op een forum: "Nooit geweten dat 'het intro' de correcte spelling is."

Toegevoegd op 17 juli 2020 15:03: tekst

Er zijn twee lidwoorden te kiezen, intro is immers zowel mannelijk als onzijdig (anders dan jij beweert). https://woordenlijst.org/#/?bwc=1&q=intro de/het intro (m/o) Mannelijk = de intro Onzijdig = het intro === Als je kijkt naar populariteit wint "de intro" het met gemak van "het intro" De intro = 2 miljoen hits Het intro = 48 duizend hits === Er is geen betekenisverschil, je kan beide dus gebruiken zoals je zelf wil. Hou het wel consistent binnen een schrijven. === https://nl.wiktionary.org/wiki/intro#Zelfstandig_naamwoord Zelfstandig naamwoord intro m / o (muziek) inleidend stukje muziek,

Toegevoegd op 15 juli 2020 22:42: tekst
Bronnen:
https://www.google.com/search?q=%22de+intr...
https://www.google.com/search?q=het+intro&...

Ja, er zijn twee lidwoorden (de en het) en er is geen verschil in betekenis. De intro wordt gehanteerd door de Nederlandse Taalunie - oftewel het Groene Boekje. Het intro wordt gehanteerd door het Genootschap Onze Taal - oftewel de Spellingwijzer. Dat betekent dat op scholen en door ambtenaren de intro wordt gebruikt. Scholen en ambtenaren (= de overheid) zijn twee 'afgebakende' groepen. Door de media en in het dagelijks taalgebruik wordt het intro gebruikt. In de praktijk komt dit erop neer dat het intro de norm is.

Elke 10 jaar wordt er een nieuw groen boekje uitgegeven. In de woordenlijst staat de spelling van woorden zoals die elke tien jaar opnieuw wordt vastgesteld door de Commissie Spelling van de Taalunie* die werkt in opdracht van het Comité van Ministers. Het Comité van Ministers zijn de ministers van Cultuur en Onderwijs van Nederland en Vlaanderen. De voorgeschreven spelling is verplicht in het onderwijs en voor de overheid. De laatste editie is uitgegeven in 2015. Daarin staat dat intro zowel onzijdig als mannelijk is. Het intro en de intro zijn daardoor beide taalkundig correct. In 2025 kan het zomaar anders zijn. Van 2005 tot 2015 werd alleen de intro goedgekeurd volgens het groene boekje. Stel dat in de toekomst intro wederom veranderd, zal niemand de of het op straat afkeuren. De betekenis verandert namelijk niet door de of het te gebruiken. Dit is bijvoorbeeld wel voor bal; de bal en het bal, hebben wel degelijk een andere betekenis. O ja, indien je op Google zoekt, krijg je dus andere informatie rondom intro, indien de bron niet is aangepast sinds 2015.

Toegevoegd op 16 juli 2020 14:37: afbeelding

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100