Waarom zeggen veel mensen 'zamenwerking' in plaats van 'samenwerking'?

Lijkt mij een vorm van taalverloedering.

Het gaat mij overigens niet om dit specifieke voorbeeld, maar om het verschijnsel dat veel mensen woorden die met 's' beginnen, met een 'z' uitspreken.

Vóór het sluiten van de vraag: Dank voor alle leuke en interessante antwoorden en reacties!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat dit wel degelijk gebeurt, blijkt uit onderstaande vraag uit 'Onze Taal': Al jaren wordt in het blad Onze Taal geklaagd over mensen die de z als s uitspreken, of andersom. Veel mensen zeggen niet 'zeven' maar 'seven', maar ook 'prozent' in plaats van 'prosent'. Hoe komt dat eigenlijk? Het antwoord komt in het kort hierop neer. In Amsterdam wordt i.p.v. de z de s gebruikt. Hierop is nogal eens commentaar; veel mensen vinden het niet mooi klinken. En dat heeft een soort tegenreactie opgeleverd. Uit angst om een z ten onrechte als s uit te spreken, spreken heel wat mensen aan het begin van een woord alle s'en maar stemhebbend uit, ook als dat niet moet. Dan hoor je bijvoorbeeld [zuiker] en [zestig]. Dit verschijnsel wordt hypercorrectie genoemd.

Bronnen:
www.onzetaal.nl/column/stemloos.php

Ik ben het nog NOOIT tegengekomen tot vandaag.

Ik denk dat ze teveel bier en borrelnootjes geconsumeerd hebben.

Sal gewoon slordigheid sijn. Andersom komt volgens mij meer voor. Dus Son seggen in plaats van Zon.

Ik ken het wel. Maar in de vorm van een geintje.

Heb het daadwerkelijk nog nooit gehoord. Misschien moet je toch echt een keer met andere mensen omgaan ;) ;p

Let eens op de uitspraak van sommige leden van ons Koninklijk Huis. Daar komt dit verschijnsel in ieder geval voor, verder hoor ik het niet.

Heeft dit niet met co-articulatie te maken; invloed van klanken op andere klanken? Zoals omweer i.p.v. onweer, he dak i.p.v. het dak, zadoek i.p.v. zakdoek etc... Van de /s/ wordt wellicht eerder een /z/ gemaakt als de klanken daarna, net als de /z/, stemhebbend zijn. Maar dialect kan natuurlijk ook een rol spelen 'ik sie de son in de see sakken'.