is het wat is de uitgever of wie is de uitgever?

deze discussie is nu al een tijdje gaande.

Weet jij het antwoord?

/2500

Wie is de uitgever. Dat is in feite niet moeilijk, omdat een uitgever een persoon (of een groep personen) is. Een persoon is altijd wie.

Toegevoegd op 17 november 2019 17:04: afbeelding

Het is allebei correct. Of het "Wat" moet zijn of "Wie" hangt af van de betekenis van het woord "uitgever" in de vraag. Volgens het woordenboek "Van Dale" heeft "Uitgever" twee betekenissen: 1. Iemand die boeken e.d. laat drukken en op de markt brengt; 2. uitgeverij. In de eerste betekenis is "uitgever" een persoon. En dan is het vragend voornaamwoord altijd "WIE". In de tweede betekenis is "uitgever" geen persoon maar een bedrijf. En dan is het vragend voornaarwoord "WAT". Dus wil je weten welke persoon het boek heeft uitgegeven vraag je "Wie is de uitgever?". Maar wil je weten bij welk kantoor (uitgeverij) het boek is uitgegeven vraag je "Wat is de uitgever?".

Bronnen:
https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/...

De vraag is welk vragend voornaamwoord gebruikt moet worden. Vragende voornaamwoord verwijzen altijd naar personen of dingen. In Nederland hebben we er vier: Wie? Wat? Welke? Wat voor een? Indien met uitgever een persoon wordt bedoeld, gebruik je: Wie? Indien met uitgever een bedrijf wordt bedoeld, gebruik je: Welke? Wat? Is dus nooit goed.

Bronnen:
https://www.berktekst.nl/grammatica/gramma...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100