Waarom heet het hongersnood, en niet etensnood o.i.d?

Het is immers geen nood van honger, maar een nood van eten. Dus eigenlijk betekend hongersnood precies het tegenoverstelde van wat er mee bedoeld wordt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De 's' tussen 'honger' en 'nood' komt van de vroegere Nederlandse naamvallen. Die 's' is typerend voor de genitief. In de Germaanse talen duidde die vaak op een oorzakelijke rol: een nood met als oorzaak/door honger.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Genitief

Je kan veel eten, bijvoorbeeld gras. Is het humaan om mensen hun honger te stillen, door te zeggen, eet maar gras ? Daarom denk ik dat het daarom hongersnood heet, en geen etensnood. De mensen lijden honger, ook al zou er een vorm van eten aanwezig zijn.

Als je het woord hongersnood legt naast watersnood, lijkt mij dat de verbindings - s - staat tussen nood en het voorvoegsel. Watersnood is een overvloed aan water; waternood is gebrek aan water. Dientengevolge zou hongersnood 'te veel honger' betekenen. Etensnood zou dan, volgens dezelfde redenering 'te veel aan eten' betekenen.

Goeie vraag! Heel voorstelbaar hoe je dit stelt. Maar het gaat hier helemaal niet om 'nood', maar om 'snood', en dat is iets heel anders! Denk aan 'snode' plannen. Snood betekent iets als, gruwelijk, slecht, of weerzinwekkend. En dan klopt het wel, want je zou hongersnood dan kunnen omschrijven als een afschuwelijke honger. In watersnood is er ook geen sprake van nood aan water, maar precies het omgekeerde. Zelfde geldt voor barensnood, doodsnood, en stervensnood.

'Nood' moet je in dergelijke uitdrukkingen zien als 'leed', veroorzaakt door wat ervoor genoemd wordt. 'Noodtoestand' betekent ook een groot ongeluk, zeer veel leed of een grote ramp.

Het woord nood wordt hier niet gebruikt in de betekenis van 'gebrek aan', maar als verbinding met "kwellen, doden". De oorsprong van die betekenis is het Baltische woord novyti. Iedereen heeft wel eens honger, maar als ergens zodanig blijvende honger is dat mensen erdoor gekweld worden en uiteindelijk sterven dan heerst daar hongersnood.

Bronnen:
Nederlands etymologisch woordenboek / Jan...

Je kunt ook voedselnood zeggen. De Nederlandse taal is hier misschien inconsistent. Bij woningnood en voedselnood is er gebrek aan woning en gebrek aan voedsel. Bij watersnood en hongersnood is er teveel aan water en teveel aan honger. Het zou nog kunnen dat de verbindingsletter S het verschil maakt. Ik kan zo gauw geen tegenvoorbeeld bedenken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100