Waar komt de term "vergeetboek" vandaan?

We kennen allemaal wel de uitdrukking 'in het vergeetboek raken' - maar wat is een 'vergeetboek' eigenlijk? Waar komt de term vandaan?

Volgens de woordenboeken is het een (denkbeeldig) boek waarin je opschrijft wat vergeten mag worden, maar hoewel dit als een rechttoe-rechtaan woordverklaring klinkt, vind ik het niet direct logisch klinken. Waarom zou je opschrijven wat vergeten mag (of moet) worden? Opschrijven is immers doorgaans juist om gegevens tegen vergeten te beschermen.. of is het gewoon van oorsprong een ironisch bedoelde beeldspraak?

Wie kan me meer over de herkomst van deze term vertellen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het wordt - alleen in uitdrukkingen - al sinds de zeventiende eeuw gebruikt. Toen kwam de term als synoniem voor doofpot en het Zuidnederlandse doodboek op. In overdrachtelijke zin: iets dat gebeurd is wegstoppen door er niet meer over te spreken en er zo geen verdere ruchtbaarheid aan te geven. Het wordt niet letterlijk in een boek opgeschreven noch in een pot met hete kolen gestopt, maar we geven er mee aan dat het voorval vergeten dient te worden.

Bronnen:
https://www.dbnl.org/tekst/stoe002nede01_0...
http://gtb.ivdnt.org/iWDB/search?wdb=WNT&a...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100