Wat is het verschil tussen enkele aanhalingstekens en dubbele aanhalingstekens? Wanneer moet je deze gebruiken?

Dank voor jullie antwoorden!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Vroeger werden om letterlijk te citeren meestal dubbele aanhalingstekens gebruikt, en enkele aanhalingstekens in een beperkt aantal andere gevallen. Tegenwoordig is het gebruik van enkele aanhalingstekens in alle functies in opmars. De officiële regels zijn: Enkele aanhalingstekens hebben diverse functies. De meestvoorkomende zijn de volgende. - Als alternatief voor cursivering - Bij ironisch bedoelde woorden - Bij een gefingeerd citaat - Bij een citaat binnen een citaat - Bij woorden die naar zichzelf verwijzen Dubbele aanhalingstekens worden gebruikt om een letterlijk citaat weer te geven. Dat kan uit gesproken of uit geschreven taal komen.

Bronnen:
taaladvies.net/taal/advies/vraag
www.onzetaal.nl/advies/citaat

Dubbele aanhalingstekens gebruik je bij een citaat Enkele aanhalingstekens gebruik je als een woord een andere betekenis krijgt en bij een citaat binnen een citaat.

Met Genj eens, maar het mag ook andersom tegenwoordig, naar Amerikaans voorbeeld. Dus enkele om een citaat te openen en dubbele bij een citaat binnen een citaat. Voor een onbekend of zelfbedacht woord dan wel weer enkele.

Er zijn volgens mij geen officiële regels voor het gebruik van aanhalingstekens. Kies een versie en voer die consequent door in je tekst, zodat er geen misverstand kan ontstaan. Zelf gebruik ik bij citaten enkele aanhalingstekens. Die zijn minder prominent aanwezig, dat vind ik mooier.