klopt het kofschip wel altijd?

Ik schreef het woord 'geleeft' op op Words, omdat de F in 't koFschip' voorkomt. Maar Words zegt dat het geleefD is. Terweil het toch echt in 't kofschip' staat dat als deze letters voor de T of D staan het met de T moet eindigen? Ik snap er geen drol meer van!??

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat komt omdat geleefd komt van leven (stam zou leev moeten zijn, maar zo schrijven we het niet) en de v staat niet in het kofschip! Toegevoegd na 1 minuut: zie ook Genootschap onze taal: https://onzetaal.nl/taaladvies/t-kofschip

Ja, de regel van het kofschip klopt altijd. De stam van "leven" is namelijk "lev" dat je moet uitspreken als "leev" of "leef". De stam van "leven" eindigt dus op een "v", niet op een "f". Daarom hoort er achter geleef- een "d", niet een "t": "Hij heeft geleefd". De stam van een werkwoord is het hele werkwoord -en. (dat laatste spreek je uit als "min ee en"). Bij een werkwoord als "blaffen" is het weer anders omdat de stam van "blaffen" wèl op een "f" eindigt: "blaf". Het voltooid deelwoord van "blaffen" eindigt dus wel op een "t": "Hij heeft geblaft".

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100