Wat is in principe?

Zoals bijvoorbeeld in een nieuwsbericht vandaag:

"Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde eerder al dat de deeltjes zo verdund zijn, dat er in principe geen risico voor de volksgezondheid bestaat."

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat wil zeggen 'in de regel wel/niet, maar uitzonderingen kunnen niet uitgesloten worden'

'Normaal gesproken'. Oftewel: het kan ook best anders zijn.

principe Uitspraak: prɪnˈsipə het -woord principes Zelfst. Naamw. 1 zelfgekozen regel voor hoe je leeft `uit principe geen vlees eten` 2 manier waarop iets werkt `het principe van de warmtepomp uitleggen` 3 in principe (= als er geen reden is om het anders te doen) &nb... Gevonden op http://www.woorden.org/woord/principe principe [zelfstandig naamwoord]• manier waarop het werkt of in elkaar zit vb:hij legde het principe van de motor uit • regel waar je je in ieder geval aan wilt houden vb:uit principe eet hij geen vlees synoniem: beginsel algemene uitdrukkingen: • in principe ga ik mee [als Gevonden op http://www.muiswerk.nl/WRDNBOEK/LTR_P/W2 principe grondoorzaak grondbeginsel, grondstelling, idee, stelregel Gevonden op http://www.woorden-boek.nl/woord/princip principe •een grondoorzaak. •een grondbeginsel. •een stelregel. Gevonden op http://nl.wiktionary.org/wiki/principe principe 1) Basis 2) Basisbeginsel 3) Basislijn 4) Beginsel 5) Beweeggrond van een handeling 6) Bindende grondregels 7) Fundament 8) Fundering 9) Grond 10) Grondbeginsel 11) Grondbegrip 12) Grondgedachte 13) Grondlijn 14) Grondreg 15) Grondslag 16)Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoo

Bronnen:
http://www.encyclo.nl/begrip/principe

In Principe betekent dat het wel de bedoeling is dat het zo is, maar dat het eventueel, misschien ook anders kan zijn. In jouw voorbeeld betekent het dat men er van uit gaat dat die deeltjes geen kwaad voor je gezondheid kunnen. Maar zeker weten doen ze het niet.

Daarmee wordt bedoelt dat er op het eiland Principe, voor de Afrikaanse kust, er geen hinder wordt ondervonden van de asdeeltjes.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Sao_Tom%C3%A9...

Manier waarop het werkt of in elkaar zit...

Bronnen:
http://www.encyclo.nl/begrip/principe

in principe betekend hier; geldens de regelementen en veiligheidsmarges. Toegevoegd na 54 seconden: oeps, = laat >> betekent :)

In principe betekent in beginsel of in essentie. In principe wil eigenlijk in de praktijk zeggen: als alles goed gaat. In principe rijden de treinen op tijd, in principe is de mens goed, in principe zijn de mensen van de PVV de mensen van de PvdA, in principe is de PvdA een christelijke partij en niet het CDA, etc.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100