Waarom schrijf je alter in deze zin: ein alter Freund von Thoma's ?

er staat in mijn Duits boek: Hallo, Ich bin Frank Hoffmann, ein alter Freund von Thomas. waarom moet het ein alter zijn en niet ein alt(e) ?
weet iemand dit misschien ?

bij voorbaat dank!

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat je het woord alt moet vervoegen zodat het bij freund past ik heb voor het vervoegen een schema geleerd

Het woord 'Freund' is mannelijk, en in deze zin staat het in de Nominativ (eerste naamval). Bij een mannelijk woord in de Nominativ dat wordt voorafgegaan door het onbepaalde lidwoord 'ein', wordt het bijvoeglijk naamwoord vervoegd met -er.   Toegevoegd na 1 minuut:   --  Ich bin ein alter Freund. --  Ich bin eine alte Freundin. --  Ich bin ein altes Gespenst.   Toegevoegd na 3 minuten:   Je moet ook weten dat na het werkwoord 'sein' een Nominativ (eerste naamvol) volgt, en geen Akkusativ (vierde naamval). In dit geval is het dus: --  Ich bin ein alter Freund. Met een ander werkwoord zou de Akkusativ worden gebruikt, met de daarbij behorende andere vervoeging: --  Ich sehe einen alten Freund.  

Omdat vriend een mannelijk woord is en geen vrouwelijk woord. Je schrijft namelijk wél 'Ich bin Franka, eine alte Freundin von Thomas'. In het Nederlands is het ook niet 'een oud vriend', maar gewoon 'een oude vriend'. Die e behoort erachter te staan, omdat dat de regel is bij bijvoeglijke naamwoorden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100